Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б.

28. 11. 2023. 16:39 >> 16:39

MILOVIĆ - LUNDBERG

UN agencije od izuzetnog značaja za Crnu Goru

Ministar pravde Crne Gore Andrej Milović, sastao se danas sa rezidentnim koordinatorom UN u Crnoj Gori Piterom Lundbergom. Sastanak je obilježen konstruktivnom razmjenom stavova i jasnim tezama koje naglašavaju važnost saradnje između Crne Gore i UN-a.

Ministar je istakao izuzetno važnu ulogu UN-a kao partnera, posebno izdvajajući odličnu saradnju Ministarstva pravde sa UNOPS-om na projektu Palate pravde. Naglasio je da su sve UN agencije od izuzetnog značaja za Crnu Goru.

"Investicije u pravosuđe su planirane u iznosu između 100 i 200 miliona eura, što, osim Palate pravde još podrazumijeva i novu zgradu Tužilaštva, izgradnju novog modernog zatvora u Mojkovcu, te modernizaciju sudnica koje ne zadovoljavaju standard i potrebe. Osim toga, krucijalno važan projekat je i digitalizacija pravosuđa, koja će na znatno viši nivo podići efikasnost pravosudnog sistema", kazao je ministar.

Kako navode u saopštenju, Milović je naglasio potrebu za reformom legislative kako bi se osigurao efikasan pravni sistem. Prema njegovim riječima, izmjene Zakonika o krivičnom postupku i zakona o državnom i specijalnom tužilaštvu su prioritet, s nadom da će ove promjene brzo dobiti podršku u Skupštini, jer je krajnji cilj ostvarivanje mjerljivih rezultata.

Lundberg je istakao prioritete agencija UN u Crnoj Gori koji obuhvataju ekonomski razvoj, socijalnu inkluziju, obrazovanje, zdravlje, vladavinu prava i ljudska prava.

"Ujedinjene nacije ostaju posvećene pružanju podrške Crnoj Gori u ostvarivanju ciljeva Agende 2030. Na tom putu veoma je važno postizanje standarda EU kao mjerila ostvarivanja Ciljeva održivog razvoja", kazao je Lundberg, ističući snažnu sinergiju između Agende održivog razvoja i procesa EU integracija.

U oblasti ljudskih prava, naglašena je potreba suočavanja sa prošlošću, sa akcentom na ratne zločine i izručivanje optuženih za ratne zločine zemljama koje ih potražuju. Na sastanku je posebno naglašena potreba za borbom protiv diskriminacije i govora mržnje, kao i važnost zaštite djece od nasilja.

Ovaj sastanak predstavlja još jedan korak ka jačanju partnerstva između Crne Gore i UN-a, sa jasnim fokusom na ostvarivanje zajedničkih ciljeva i unapređenje pravosudnog sistema u skladu sa najvišim standardima. Sastanku je prisustvovala i savjetnica UN za ljudska prava Anjet Lanting.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније