Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

03. 05. 2017. 12:45 >> 12:18

SUČELJAVANJE

Le Pen i Makron večeras u TV debati

Finalisti u francuskoj predsjedničkoj trci Emanuel Makron i Marin Le Pen pripremaju se za večerašnju presudnu televizijsku debatu, tri dana uoči drugog kruga izbora u nedjelju.

 

 

 

 

Očekuje se da će debata trajati više od dva sata, a smatra se da su ulozi visoki za oba kandidata čiji stavovi su suprotstavljeni skoro u svemu, jedan je proevropljanin i slijedi politiku centra, drugi je krajnja desnica, protiv eura i protiv imigracije.

Najnovije ankete pokazuju da je Makron, kandidat centra koji se zalaže za EU, ima dosta veliku prednost u odnosu na svoju rivalku krajnje desnice Le Pen.

Njemu se daje oko 60 odsto glasova, ali izgleda da Le Pen, smanjuje razliku.Oni treba da ubijede neodlučne i apstinente da ih podrže, dva kandidata obećavaju da će imati žestok okršaj pred više miliona televizijskih gledalaca.

Broj apstinenata je, prema anketi objavljenoj juče, oscilirao između 22 i 28 odsto a mnogi strahuju da bi od njih moglo da profitira krajnja desnica. Prema istoj anketi 18 odsto ljudi koji su sigurni ili skoro s

igurni da će ići da glasaju su neodlučni. Njihovi programi su dijametralno suprotni.

Stavovi Emanuela Makrona, liberala po pitanju ekonomije i društva uglavnom se dopadaju mladima iz grada, srednjoj klasi i poslovnoj sredini.

Marin Le Pen koja je protiv imigracije, protiv Evrope i protiv sistema, privlači ruralno stanovništvo i tzv.nevidljive i dotiče Francuze žrtve endemske nezaposlenosti.

Makron, koji je kritikovan zbog preuranjenog slavlja poslije prvog kruga izbora 23. aprila kada je stigao prvi sa gotovo tri procentna poena ispred Le Pen, mora da ubijedi ljevičarske glasače da njegov liberalni stav ne treba da ih odvrati od glasanja za njega.

Očekuje se da će Le Pen naglasiti svoje glavne teme bezbjednosti i identiteta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније