Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavila R.B. ]

06. 05. 2017. 09:27 >> 09:01

SJUTRA II KRUG

Francuska: Danas predizborna tišina

U Francuskoj je danas na snazi predizborna tišina uoči drugog kruga predsjedničkih izbora na kojima Francuzi biraju između proevropskog kandidata centra Emanuela Makrona i radikalne desničarke Marin Le Pen.

Izborna tišina koja je stupila na snagu u petak u ponoć, trajaće do nedjelje u 20 sati, kada se zatvaraju birališta.

Ukupno 46,97 miliona Francuza upisano je u biračke spiskove, uključujući 1,3 miliona izvan Francuske, a biće otovreno 66.646 biračkih mjesta.

Izbori na prekookeanskim francuskim teritorijama održavaju se danas.

Posljednja istraživanja javnog mnjenja daju prednost Makronu od oko 62 odsto glasova, u onosu na i Marin Le Pen sa oko 38 odsto.

Inauguracija novog predsjednika trebalo bi da bude prije 14. maja, kada zvanično ističe mandat sadašnjem, socijalističkom predsjedniku Fransoa Olandu, koji se nije kandidovao za drugi mandat.

Izbore će obezbjeđivati 50.000 policajaca i žandarma kao i 7.000 vojnika.

Izbori se prvi put održavaju u Francuskoj dok je na snazi vanredno stanje, uvedeno poslije terorističkih napada 2015.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније