Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta; Objavila: J.B.Č ]

07. 05. 2017. 12:58 >> 12:40
2

DO PODNE

U Francuskoj glasalo 28,23 odsto birača

U drugom krugu francuskih predsjedničkih izbora danas do podne izašlo je 28,23 odsto birača što je skoro na istom nivou kao u prvom krugu prije dvije nedjelje.

U prvom krugu 23. aprila do podne je glasalo 28,54 odsto birača, što je gotovo isti odziv kao danas.

Odziv glasača danas je nešto niži nego u drugom krugu na prethodnim izborima 2012. godine, kada je bio dva procentna poena više, odnosno 30,66 odsto.

Glasali Makron i Le Penova, uhapšene pripadnice "Femana"

Kandidat centra u drugom krugu predsjedničkih izbora u Francuskoj Emanuel Makron glasao je nekoliko minuta prije 11.00 na biračkom mjestu u priobalnom gradu Le Tuke u departmanu Pa de Kale na sjeveru Francuske. Nekoliko minuta poslije svog rivala glasala je i kandidatkinja ekstremne desnice Marin Le Pen.

Makron je glasao u pratnji supruge Brižit Makron, a ispred njegove kuće i ispred birališta dočekao ga je veliki broj pristalica, javili su francuski mediji.

Kandidatkinja ekstremne desnice Marin Le Pen glasala je u istom departmanu, na biračkom mjestu u gradu Enen-Bomonu, u prisustvu gradonačelnika.

Francuski predsjedednik Fransoa Oland glasao je u Tilu, u regionu Limuzen.

Oland se na glasačkom mjestu pojavio oko 10.00. Pozdravio se sa prisutnima na biračkom mjestu i kratko zadržao sa okupljenima ispred birališta. Odlazeći predsjednik je od jedne građanke dobio ružu.

Prvi rezultati drugog kruga predsjedničkih izbora biće poznati po zatvaranju birališta u 20.00.

Francuski mediji pišu da je policija uhapsila članice pokreta "Femen" koje su se polunage popele na vrata crkve Enen Bomon na sjeverozapadu Francuske i raširile transparent protiv kandidatkinje Marin le Pen.

Inače, rezultate će dvoje kandidata dočekati u važnim istorijskim mjestima. Makron će se večeras nalaziti na trgu ispred Luvra, u samom srcu prijestonice, dok će Le Penova okupiti pristalice u bivšem lovačom paviljonu Napoleona III u Vensenskoj šumi, na jugoistoku Pariza.

Novi šef države imaće mjesec dana prije nego što preuzme funkciju od aktuelnog predsjednika, socijaliste Fransoa Olanda, i pokuša da obezbijedi parlametarnu većinu izborima za francusku skupštinu u junu, prenosi Rojters.

Izbori se održavaju u sijenci vanrednog stanja, uvedenog poslije terorističkih napada 2015. godine. 

Otvorena birališta u Francuskoj

U Francuskoj su jutros u 8.00 otvorena biračka mjesta na kojima će 47 miliona Francuza u drugom krugu predsjedničkih izbora odlučivati o novom šefu države.

Predsjednik se u Francuskoj bira neposrednim glasanjem, a danas će glasači birati između kandidata centra Emanuela Makrona i ekstremne desnice Marin Le Pen.

Predsjednički izbori u Francuskoj mogli bi da budu odlučujući za budućnost Evrope, navodi AP.

Izbore obezbeđuje 50.000 policajaca i žandarma, među kojima 12.000 na području Pariza.

Prvi zvanični rezultati biće dostupni po zavaranju birališta u 20.00. Izbori su počeli juče u prekomorskim francuskim teritorijama.

Šef države se bira za mandat od pet godina, koji može samo jednom da se ponovi.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније