Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta; Objavila: J.B.Č ]

27. 05. 2017. 09:01 >> 08:33
3

KARTEROV SAVJETNIK

Umro Zbignjev Bžežinski

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost bivšeg predsjednika SAD Džimija Kartera (1977-1981), jedan od najznačajnijih američkih političkih geostratega Zbignjev Bžežinski umro je u 90. godini, saopštila je preko društvenih medija njegova ćerka Mika Bžežinski, voditljka TV mreže MSNBC.

U saopštenju, ona je navela da je on bio "vrhunski javni službenik... briljantan, posvećen i lojalan", a kao otac "izuzetno inspirativan, pun ljubavi i posvećen otac kakvu bi svaka djevojčica željela da ima".

Njegov uticaj je doprinio rušenju ekonomskih barijera između Zapada, s jedne, i tadašnjeg Sovjetskog Saveza i Kine, s druge strane, a njegovi geostrateški pogledi u značajnoj mjeri su uticali na kasnije urušavanje sovjetskog bloka i okončanje Hladnog rata.

Bžežinski je pomogao predsjedniku Karteru i da se premosti duboki jaz između rigidnih lidera Egipta i Izraela, Anvara el-Sadata i Menahema Begina, što je dovelo do istorijskog sporazuma između dvije zemlje u septembru 1978 u Kemp Dejvidu. Samo tri mjeseca kasnije, normalizovani su odnosi SAD i Kine, što je, prema Bžežinskom, bio prioritet američke politike.

Rođen je u Varšavi 28. marta 1928. kao najstariji sin poljskog diplomate Tadeuša Bžežinskog. Poslije kraćeg perioda u Francuskoj i Njemačkoj, od 1938. živi u Kanadi, gdje mu je otac bio generalni konzul u Montrealu i gdje ostaju pošto su poslije Drugog svjetskog rata komunisti preuzeli vlast u Poljskoj. Kasnije je doktorirao na Harvardu, u SAD.

Bžežinski je rano privukao pažnju političara kao stručnjak za komunizam i komunističke zemlje. Kao savjetnik, služio je već 1960-ih u demokratskim administracijama predsjednika Džona Kenedija i Lindona Džonsona.

U decembru 1976, poslije pobjede na predsjedničkim izborima, Džimi Karter mu je ponudio mjesto u svojoj administraciji. Nije želio da bude državni sekretar, pošto je smatrao da više može da doprinese kao savjetnik za nacionalnu bezbjednost u Bijeloj kući.

Često je bio u sukobu s državnim sekretarom Sajrusom Vensom, što je doprinijelo utisku u javnosti da Karter ne može da svoj spoljnopolitički tim drži pod kontrolom.

Vrhunac u takvoj percepciji bila je talačka kriza u Iranu 1979, koja je ukazala na slabljenje glomalne moći i uticaja SAD. Početkom 1980, Bžežinski je postao uvjeren da pregovori o oslobađanju talaca iz američke ambasade u Teheranu ne vode nikuda, i počeo da se zalaže, uz podršku Pentagona, za vojnu intervenciju.

I pored Vansovog protivljenja, Karter se odlučio za vojnu akciju, koja se završila neuspjehom i vojnim i političkim poniženjem SAD. To je dobrim dijelom uticalo da Vans podnese ostavku, a kasnije te godine da na predsjedničkim izborima Karter izgubi od Ronalda Regana.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније