Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

01. 08. 2017. 11:41 >> 11:12

ZBOG BOJKOTA

U Venecueli uhapšena dva lidera opozicije

Agenti bezbjednosne službe Venecuele priveli su danas dvojicu glavnih opozicionih lidera Leopolda Lopesa i Antonija Ledesmu, koji su već bili u kućnom pritvoru, saopštile su njihove porodice.



 

 

"Odveli su Leopolda i ne znamo gdje je", napisala je na Tviteru njegova supruga Liljian Tintori. Lopesova djeca su takođe navela da su agenti odveli njihovog oca.Lilijan Tintori je emitovala video snimak na kojem se vide agenti bezbjednosne službe kako odvode Lopesa.

Drugi predstavnici opozicije i lokalni mediji objavili su fotografije sa mobilnih telefona u trenutku kad su agenti izvodili Lopesa iz njegove kuće.

Lopes koji se nalazi u kućnom pritvoru od 8. jula poslije više od tri godine zatvora, i Ledesma u kućnom pritvoru od aprila 2015. godine, dvojica su glavnih lidera opozicije u Venecueli.

Njih dvojica su prošle nedjelje pozvali svoje pristalice da bojkotuju izbore za članove Ustavotvorne skupštine, održane na zahtjev predsjednika Nikolasa Madura.Lopes je 2014. godine osuđen na 14 godina zatvora zbog uloge u talasu protesta u kojima su stradale 43 osobe.

Ledesma, gradonačelnik Karakasa, optužen je za korupciju i kriminalno udruživanje.Njihove porodice su navele da je Maduro odgovaran za njihovu sudbinu."Odveli su Lopesa i Ledesma kako bi nas uplašili i demoralisali", rekao je poslanik opozicije Fredi Gevara.

Izbore u Venecueli su osudile brojne zemlje, među kojima SAD koje su sinoć uvele direktne sankcije protiv Madura smatrajući ga "diktatorom koji prezire volju svog naroda".

Predsjednik Venecuele je odbacio te sankcije, navodeći da neće da poštuje "imperijalističke naredbe".Maduro je na prve reakcije SAD o održanim izborima rekao da ga nije briga šta misle SAD.

"Koga je briga šta govori (američki predsjednik Donald) Tramp! Važno je šta govori narod Venecuele", rekao je Maduro.

Tokom glasanja, koje je bojktovala opozicija smatrajući da je namijenjen jačanju vlasti Madura čiji predsjednički mandat ističe 2019. godine, zabilježeno je nasilje u kojem je poginulo deset osoba.Broj poginulih od početka talasa protesta u Venecueli koji je počeo 1. aprila, popeo se sad na 120.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније