Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta; Objavila: J.B.Č. ]

24. 08. 2017. 18:50 >> 18:25

NA FARMAMA PILIĆA

Još jedna zabranjena hemikalija u Holandiji

Skandal s jajima zaražnim toksičnim insekticidom prijeti da se ponovo razbukta pošto je holandska ministarka zdravlja obavijestila parlament da su na farmama živine nađeni tragovi još jednog zabranjenog insekticida.

Riječ je o insekticidu čija je upotreba dozvoljena kod svinja i goveda, ali ne i kod živine.

U danas dostavljenom pismu holandskom parlamentu, ministarka Edit Šipers navela je da je insekticid amitrac (amitraz) otkriven poslije kontrole pet farmi koje su 2016. i 2017. imale veze sa Čikenfrendom (ChickenFriend), prenio je EFEAgro.

Kompanija Čikenfrend, koja se bavi suzbijanjem štetočina, okrivljena je zbog prisustva toksičnog insekticida fipronila u jajima i proizvodima od jaja u 18 zemalja Evrope i šire. Fipronil se koristi protiv vaši kod životinja ali je zabranjen u lancu ljudske ishrane.

Holandski inspektori, navela je ministarka, sada su u proizvodima s pet farmi našli dokaze o korišćenju amitraca.

Amitrac je "umejreno toksična" supstanca, upozorila je ministarka zdravlja. Može da bude štetan za centralni nervni sistem i brzo se raspada u tijelu poslije unošenja. Dozvoljen je za upotrebu protiv insekata kod svinja i goveda ali ne kod živine.

Ministarka je rekla da rizik po javno zdravlje tog zabranjenog insekticida "još nije jasan". Do sada amitrac nije otkriven u jajima.

Dva direktora Čikenfrenda pojavila su se pred sudom u Holandiji 15. avgusta. Osumnjičeni su da su znali da je supstanca koja je korišćena zabranjena. Od tada su u pritvoru.

Skandal sa jajima za posljedicu je imao klanje hiljada koka i uništavanje miliona jaja i proizvoda od jaja širom Evrope.

"Direktna šteta po holandski sektor živine gdje je fipronil korišćen procjenjuje se na 33 miliona eura", navela je Šipers u pismu parlamentu i dodala da se od toga 17 miliona eura odnosi na mjere za čišćenje farmi od zagađenja fipronilom.

Ta procjena ne uključuje štetu onih koji nijesu farmeri u sektoru peradi, niti buduće gubitke na farmama.

Ranije ovog mjeseca holandsko poljoprivredno udruženje procijenilo je da će šteta biti najmanje 150 miliona eura.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније