Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Beta ]

13. 03. 2024. 21:07 >> 21:07

DESNIČAR OBJAVIO

Vilders neće biti holandski premijer

Antiislamski desničarski holandski lider Gert Vilders, čija partija je pobijedila na parlamentarnim izborima, saopštio je danas da neće biti premijer pošto nema podršku političkih stranaka sa kojima pokušava da formira vladajuću koaliciju.

"Ne mogu da postanem premijer sem ako me sve partije koalicije ne podržavaju. To nije slučaj", objavio je Vilders preko mreže X gotovo četiri mjeseca posle parlamentarnih izbora u Holandiji.

Holandski mediji juče su javili o prodoru koji bi mogao da dovede do formiranja vlade tehnokrata.

Političke stranke spremne su da pređu u "narednu fazu" u formiranju vlade posle dva dana "dobrih i intenzivnih" pregovora, rekao je juče supervizor pregovora, koji treba da podnese ključni izvještaj sjutra.

Vilders je zapanjio Holandiju i ostatak Evrope kada je osvojio veliku pobjedu na parlamentarnim izborima u novembru.

Vođa Partije slobode (PVV) prvo je pokušao da formira vladajuću većinu sa liberalnom partijom VVD, poljoprivrednom partijom (BBB) i centrističkom strankom Novi socijalni ugovor (NSC). Ali pregovori su zapali u ćorsokak prošlog mjeseca.

"Htio sam desničarski kabinet, manje azila i imigrancije. Holanđani na prvom mjestu", napisao je danas Vilders.

"Ljubav prema mojoj zemlji i mojim biračima je velika i važnija od moje pozicije", dodao je on, mada je ranije redovno govorio da želi da vodi zemlju.

Njegova pobjeda je uzdrmala holandsku politiku, ali da bi ispunio obećanje da će biti "premijer svih" morao je da ubijedi druge stranke da se pridruže njegovoj koaliciji.

Njegov cilj je bio da obezbijedi većinu od 76 mjesta, od 150 koliko broji holandski parlament.

Vilders je tokom kampanje iskoristio široko rasprostranjenu frustraciju zbog migracija, obećao je da će "zatvoriti granice" i zabraniti Kuran, ali je to drugo obećanje "odložio".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније