Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

30. 08. 2017. 22:55 >> 22:35
2

UOČI RUSKE VJEŽBE

SAD poslale pojačanje na Baltik

SAD su poslale pojačanje, u borbenim avionima, da patroliraju nebom nad NATO članicama - Litvanijom, Letonijom i Estonijom - tokom velikih ruskih vojnih vježbi, koje će se narednog mjeseca održati u regionu Baltika.

Sedam američkih borbenih aviona F-15C sletjelo je ove nedjelje u vazduhoplovnu bazu Šjauljaj, u Litvaniji, kako bi patrolirali nebom iznad baltičkih zemalja, što je za tri više nego što je obično korišćeno otkako je patrolna misija NATO pojačana nakon krimske krize 2014. godine, prenosi Rojters.

"Pojačavamo misiju patroliranja iz vazduha tokom perioda održavanja vojne vježbe "Zapad". Drago nam je što takođe ovdje imamo dodatne kopnene trupe", izjavio je zamjenik litvanskog ministra odbrane Vitautas Umbrasas novinarima u Šjauljaju, misleći na dodatnih 600 američkih vojnika koji će biti raspoređeni u baltičkim zemljama tokom rusko-bjeloruske vojne vježbe.

Vodeći komandant američkih vazduhoplovnih snaga u Evropi, Tod Volters, je rekao da je broj borbenih aviona povećan zbog "povoljnih prilika za obuku" u Litvaniji, bez ikakvog pomena Rusije tokom konferencije za novinare u Šjauljaju.

Vojna vježba "Zapad", koja će se od 14. do 20. septembra održati u Bjelorusiji, zapadnoj Rusiji i ruskoj enklavi Kalinjingradu, izazvala je nezadovoljstvo u regionu, iako je Moskva saopštila da će se vojne snage uvježbavati isključivo za defanzivni scenario i da neće biti priprema za invaziju.

Kremlj je saopštio da će skoro 13.000 ruskih i bjeloruskih vojnika učestvovati u vježbi "Zapad", kao i 70 aviona i helikoptera.

(B92)

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније