Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

31. 08. 2017. 21:44 >> 21:15

U SAN FRANCISKU

SAD zatvaraju ruski konzulat

AD zatvaraju ruski konzulat u San Francisku, kao i konzularne objekte u Vašingtonu i Njujorku, saopštio je Stejt department.

Vašington traži da Rusija konzulat zatvori do 2. septembra. Odluka je donijeta zbog mjere Moskve da smanji broj američkih diplomata u Rusiji.

"Vjerujemo da je ova akcija neopravdana i štetna za odnose dvije zemlje", navodi se u saopštenju.

"Zahtijevamo od ruske vlade da zatvori konzulat u San Francisku, objekat u Vašingtonu, kao i u Njujorku", saopštila je portparol Stejt departmenta Heder Nuert.

Kako se dodaje, obje zemlje će na ovaj način ostati sa po tri konzulata.

Ruski šef diplomatije, Sergej Lavrov, izjavio je danas da "žali" zbog povećanih napetosti između Moskve i Vašingtona "započetih" odlukom SAD da zatvore generalni konzulat Rusije u San Francisku i dva konzularna objekta u Vašingtonu i Njujorku.

"Ministar žali zbog rasta napetosti u bilateralnim odnosima koji nijesmo inicirali mi i smatra da će nove američke mjere biti pažljivo proučene u Moskvi", navodi se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova.

Saopštenje je izdato nakon telefonskog razgovora Lavrova i američkog državnog sekretara Reksa Tilersona.

Ruski konzul u San Francisku, Sergej Petrov, rekao je za RIA Novosti da će generalni konzulat djelovati u skladu sa odlukom koju će donijeti rusko rukovodstvo u vezi sa odlukom Amerikanaca.

"Sada će Ministarstvo spoljnih poslova odlučiti o proceduri zatvaranja, o tome gdje će ljudi otići, i drugim stvarima", rekao je Petrov.

Rusija je, inače, imala diplomatsku misiju u San Francisku od 1852. godine, kako je navedeno na sajtu Konzulata.

Konzulat je zatvoren 1924. zbog nedostatka finansijskih sredstava, ali je ponovo otvoren 1934. godine nakon što je Vašington uspostavio diplomatske odnose sa Sovjetskim Savezom, napominje francuska agencija.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније