Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

19. 01. 2018. 22:47 >> 22:13
6

STRATEGIJA SAD

Rusija i Kina opasnije od terorizma

Suprotstavljanje brzom rastu kineske vojske i rastućoj agresiji Rusije glavni su prioriteti u novoj američkoj vojnoj strategiji i nadmašuju opasnost od terorizma, objavilo je danas Ministarstvo odbrane SAD.

Ministar odbrane SAD Džim Matis predstavio je danas u Vašingtonu novu strategiju, u kojoj se navodi da suparništvo sa Kinom i Rusijom prijeti napretku američke vojske.

"Nastavićemo da vodimo kampanju protiv terorista, ali je suparništvo sa velikim silama, a ne terorizam, sada u fokusu nacionalne bezbjednosti SAD", rekao je Matis.

On je proglasio poraz Islamske države u Siriji i Iraku, ali je upozorio da ekstremisti ID i Al Kaida i dalje predstavljaju prijetnje širom svijeta. Pentagon navodi da će rivalstvo sa Kinom i Rusijom zahtijevati nove investicije kako bi se američka vojska učinila spremnijom za rat.

Strategija pokazuje zabrinutost SAD zbog kineskog vojnog prisustva u Južnom kineskom moru i pokušaja Pekinga da pojača politički i ekonomski uticaj širom svijeta.

Nova strategija takođe pokazuje da su SAD zabrinute zbog "agresivnih vojnih poteza Rusije", uključujući Ukrajinu i miješanje u sukobe u Siriji, navodi agencija AP.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније