Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: P.R. [ Beta ]

09. 11. 2017. 13:56 >> 13:25

EVROPSKA UNIJA

Nastavljaju se pregovori o Bregzitu

Evropska unija (EU) nastavlja danas pregovore sa Britanijom o njenom izlasku iz Unije uz nova upozorenja da vrijeme ističe za postizanje sporazuma prije marta 2019. kada, prema pravilima, treba da se završe.

Tehnički pregovori se nastavljaju danas i dvije strane nastoje da ostvare napredak o ključnim pitanjima kao što su britanske finansijske obaveze, status granice s Irskom i buduća prava građana EU pogođenh Bregzitom, prenosi agencija AP.

Šesta runda pregovora koja se održava u sjedištu Evropske komisije u Briselu biće kratka, završiće se već sjutra zajedničkom konferencijom za štampu glavnog pregovarača Evropske komisije Mišela Barnijea i njegovog britanskog kolege Dejvida Dejvisa.

Barnije je u Tviter poruci juče napisao "potrebno je još napretka".

Kako navodi agencija Frans pres Barnije je uz poruku priložio tabelu u kojoj se navode detalji evrposkih zahtjeva koje treba ispuniti da bi otvorili pregovore s Londonom o budućim trgovinskim odnosima dvije strane, koje London s nestrpljenjem želi da počne.

Evropske vođe dogovorile su se prošlog mjeseca da ubrzaju pregovore.

Britanija želi što prije da počne pregovore o budućim odnosima sa EU i trgovini, ali evropske vođe ne žele da krenu u dogovaranju tih pitanja prije nego što se prethodno ne ostvari "dovoljan napredak" o tri ključne teme koje su na početku pregovora zacrtali. Ta tri pitanja su račun britanskog izlaska iz Unije, prava evropskih građana u Britaniji i britanskih u EU poslije razlaza, i posljedice Bregzita na granicu Irske.

Ipak su predstavnici 27 zemalja koje ostaju u Uniji željeli da pokažu gest dobre volje tokom samita u oktobru prihvatajući da počnu s "internim pripremama" o budućim vezama s Velikom Britanijom. Predstavnici 27-orice prvi put su razgovarali o tom pitanju na sastanku juče u Briselu, navodi Frans pres.

Cilj je da može brzo da se napreduje ukoliko se u decembru konstatuje da je ostvaren dovoljan napredak po prethodnim pitanjuima, rekao je jedan diplomatski izvor, ali dodao da to ne prejudicira odluku u decembru.

EU zemlje su takođe zabrinute zbog sve veće krhkosti vlade britanske premijerke Tereze Mej. Ona je već pogođena untrašnjim razlikama o uslovima Bregzita, a dodatno je oslabljena jučerašnjom ostavkom ministarke za međunarodni razvoj Priti Patel.

Patel je drugi član britanske vlade koji je podnio ostavku u proteklih nedjelju dana, poslije ministra odbrane Majkla Falona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније