Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R.

01. 12. 2017. 19:37 >> 19:06

KLIMATSKE PROMJENE

Obama: Žalim zbog pauze u liderstvu SAD

Bivši američki predsjednik Barak Obama izrazio je danas žaljenje zbog "pauze u liderstvu" SAD u borbi protiv klimatskih promjena, u svetlu odluke sadašnjeg predsjednika Donalda Trampa da se Vašington povuče iz Pariskog sporazuma o klimi.

Otkako je u januaru napustio Bijelu kuću, Obama nije mnogo govorio o svom nasljedniku, koji je od početka ukidao mjere donijete za vrijeme njegova dva mandata.

Međutim, na konferenciji u Nju Delhiju, dobitnik Nobelove nagrade za mir iz 2009. stao je u odbranu Pariskog sporazuma, prvog pakta kojim su se sve zemlje obavezale da će ograničiti klimatske promjene.

"To je sporazum koji - iako imamo malu pauzu u američkom liderstvu - našoj djeci daje šansu da se brane od naglih promjena na planeti", rekao je Obama na konferenciji.

Obama je bio jedan od arhitekata Pariskog sporazuma, koji su SAD ratifikovale samo dva mjeseca prije izbora Trampa za predsjednika.

Tramp je u prošlosti klimatske promjene nazivao "obmanom" a u junu je objavio povlačenje SAD iz sporazuma. To povlačenje može postati efektivno najranije u novembru 2020.

Odluka o napuštanju sporazuma je mnogo osporavana i u samim SAD, gdje su veliki gradovi i pojedine savezne države objavile da će nastaviti da se pridržavaju preuzetih obaveza u smanjenju emisije štetnih gasova.

"Dobra vijest je da u SAD imate države, kompanije, univerzitete i gradove koji nastavljaju da rade jer Amerika poštuje obaveze koje preuzme", rekao je Obama.

Pariski sporazum je usvojen u decembru 2015. a za cilj ima ograničenje globalnog zagrijavanja na dva stepena u odnosu na predindustrijski period.

Obama se juče u Pekingu sastao sa kineskim predsjednikom Si Djinpingom a sjutra će u Parizu razgovarati s francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније