Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

09. 07. 2013. 11:10 >> 11:10

ZVANIČNI IZVJEŠTAJ

Tajne Bin Ladenovog skrivanja

Bivši šef Al Kaide Osama bin Laden živio je u Pakistanu devet godina zbog "kolektivnih propusta" državne vojske i obavještajnih službi, navodi se u izvještaju Vlade Pakistana koji je procurio u javnost.

U izvještaju, čije detalje ekskluzivno otkriva Al Jazeerin istraživački tim, takođe se navodi da je "rutinska nekompetentnost" na svakom nivou civilne vlasti omogućila nekada najtraženijem čovjeku na svijetu da se nesmetano kreće između šest lokacija u državi.

Izvještaj Abotabadske komisije, formirane u junu 2011. kako bi istražila okolnosti napada američkih snaga na Bin Ladenovo skrovište, u kojem je ubijen u tom pakistanskom gradu, sadrži svjedočenja više od 200 ljudi.

Među njima su članovi Bin Ladenove porodice, tadašnji šef pakistanske obavještajne službe, visokorangirani Vladini ministri i zvaničnici na svakom nivou vojnih, birokratskih i bezbjednosnih službi.

Komisija je osnovana nakon američke operacije koja je završila ubistvom Bin Ladena u maju 2011, a koja je obavljena bez znanja pakistanske Vlade ili vojske.

Pakistanska Vlada ranije je zabranila objavljivanje izvještaja.

Izvještaj od 336 stranica sadrži kritike Vladi i vojsci, koje su optužene za "veliku nekompetentnost" koja je dovela do "kolektivnih propusta zbog kojih je Bin Laden mogao izbjeći vlastima, a SAD počiniti "ratni čin".

Tokom svjedočenja članova Bin Ladenove porodice, zvaničnika obavještajnih službi i supruge njegovih kurira, Komisija je sastavila živopisnu sliku Bin Ladenovog života u bjekstvu, uključujući detalje o skrivenom životu koji su on i njegova porodica vodili u Abotabadu i drugdje.

Komisija je zaključila da je Bin Laden stigao u Pakistan sredinom 2002, nakon što je jedva izbjegao hapšenje u Bici u Tora Bori u Avganistanu u decembru 2001.

Obavještajci su kazali da je kratko boravio u Južnom Vaziristanu i Bajauru, plemenskim područjima Pakistana, prije nego što je prešao u sjevernu Dolinu Svat, gdje je nekoliko mjeseci boravio sa svojim čuvarima, Ibrahimom i Abrarom al-Kuwaitiem.

Dok je bio u Svatu početkom 2003, Bin Laden se, kako se navodi, sastao sa Kalidom Šeikom Mohamadom, navodnim planerom napada 11. septembra 2001. na SAD. Mjesec dana kasnije, Mohamad je uhapšen u Ravalpindiju u američko-pakistanskoj akciji, a Bin Laden je pobjegao iz Svata.

Bin Laden se zatim pojavio u Haripuru, u sjevernom Pakistanu, gdje je dvije godine, do 2005, boravio u iznajmljenoj kući sa dvije supruge i nekoliko djece i unučadi.

U augustu te godine, svi su se preselili u namjenski izgrađeno utvrđenje u Abotabadu, gradu gdje se nalazi i kasarna, a koji je od pakistanske prijestonice Islamabad udaljen 85 kilometara.

U Abotabadu je ostao šest godina, dok nije ubijen u američkoj operaciji u maju 2011.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније