Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta; Objavila: J.B.Č. ]

08. 12. 2017. 15:19 >> 14:48
1

SUKOBI S IZRAELCIMA

Desetine Palestinaca ranjeno

Najmanje 26 demonstranata ranjeno je danas u sukobima Palestinaca i pripadnika izraelskih snaga na Zapadnoj obali, u pojasu Gaze i u istočnom Jeruslimu, tokom drugog "Dana gneva" koji su proglasili palestinski lideri zbog odluke predsjednika SAD-a Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Većina demonstranata je ranjena gumenim mecima na Zapadnoj obali, saopštio je palestinski Crveni polumjesec, ali ima ranjenih bojevom municijom.

S granice s pojasom Gaze jedan demonstrant u kritičnom stanju je odnijet u bolnicu.

Stotine demonstranata učestvovale su u demonstracijma u Ramali, Hebronu i Vitlejemu, kamenicama gađajući izraelske policajce koji su ih rasterivali suzavcem i gumenim mecima.

Desetinama je ukazana medicinska pomoć jer su udahnuli suzavac.

Više demonstranata je u Jeruslimu uhapšeno ispred Kapije Damask, gdje se ne smiruje sukob.

Palestinski "Dani gnijeva" su počeli u četvrtak kao odgovor na odluku Trampa. Prvog dana ranjeno je na desetine demonstranata, ali mahom lakše.

Protesta je bilo i u izraelskim arapskim gradovima Um al Fahmu i Kalansui.

Muslimani su protestovali i u Jordanu, Egiptu, Indoneziji, Maleziji, Indiji, Pakistanu, Iranu, Somaliji i Libanu.

"Trampova seizimička promjena politike", kako ju je nazvala agencij AP, razljutila je Arape i muslimane koji to smatraju izrazom otvorene pristrasnosti prema Izraelu.

Jerusalim jeste najsvetije mjesto judaizma, ali i velikih muslimanskih i hrišćanskih svetinja.

Izrael je istočni dio Jerusalima osvojio u ratu 1967. godine i anektirao ga.

Palestinci u tom dijelu Jerusalima žele glavni grad svoje buduće države čije se osnivanje nagovještavalo kao moguće pregovaračko rješenje za njihov sukob s Izraelom, koji traje decenijama, ali se poslije odluke Trampa o Jerusalimu, zasad ne vidi ni mogućnost za bilo kakve pregovore.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније