Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

19. 04. 2018. 18:01 >> 17:57

DA OKONČAJU RAT

Seul želi mirovni sporazum sa Pjongjangom

Južnokorejski predsjednik Mun Džae-in rekao je danas da je potrebno potpisivanje mirovnog sporazuma da bi se Korejski rat zvanično okončao.

 

 

 

"Primirje koje je na snazi već 65 godina treba da se završi", rekao je Mun i dodao da "poslije objave o kraju rata treba potpisati mirovni sporazum".

Korejski rat (1950-1953) završen je primirjem koje i danas traje iako su dvije Koreje formalno i dalje u ratu. Demilitarizovana zona, koja dijeli poluostrvo i gdje će biti održan međukorejski samit 27. aprila, ispunjena je minskim poljima i utvrđenjima.

Međutim, Mun je naveo i da je preduslov za zaključenje mira odustajanje Sjevera od nuklearnog i raketnog programa.

"Ako samit dvije Koreje i samit Sjeverne Koreje i SAD dovedu do denuklearizacije, vjerujem da neće biti previše teško postići praktične dogovore o miru, normalizaciji odnosa Sjevera i SAD ili međunarodnoj pomoći sjevernokorejskoj ekonomiji", naveo je Mun.

Predsjednik SAD Donald Tramp je najavio da će otkazati samit ili ga napustiti ako ocijeni da razgovori s Kim Džong Unom ne donose rezultat.Ključno pitanje ostaje da li je Pjongjang spreman da se odrekne svog nuklearnog programa, koji naziva "dragim mačem".

Južnokorejski i kineski zvaničnici tvrde da je sjevernokorejski lider izrazio spremnost da denuklearizuje Korejsko poluostrvo.

U realnosti, to bi moralo da znači i povlačenje američkih vojnika s Juga i kraj američkog "nuklearnog kišobrana" nad Južnom Korejom.

Vašington, sa svoje strane, insistira na potpunoj, provjerljivoj i nepovratnoj denuklearizaciji Sjeverne Koreje.Sastavljanje mirovnog sporazuma bi, prema tome, vjerovatno bilo veoma komplikovano.Na primjer, potpisnici dogovora o primirju iz 1953. su komanda UN pod vođstvom SAD, Kina i Sjeverna Koreja, ali ne i Južna Koreja.

I Pjongjang i Seul polažu pravo na suverenitet nad čitavim poluostrvom, a mirovni sporazum bi mogao da znači i međusobno priznavanje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније