Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92.net, objavila B.B. ]

29. 10. 2018. 23:38 >> 23:15
5

U ITALIJI

Desničari zaustavili otvaranje džamije

Napore muslimanskog udruženja da nekadašnju bolničku kapelu, u italijanskom gradu Bergamo, pretvore u džamiju, zaustavila je desničarska stranka Liga.

Ovakav razvoj događaja uslijedio je nakon što je jedna muslimanska grupa uspjela da nadmaši Rumunsku pravoslavnu crkvu i da najbolju ponudu za kapelu u Bergamu, tokom aukcije koju je organizovala lokalna bolnica.

Međutim, na skupu u Lombardiji, lideri desničarske stranke Liga, najavili su da će zaustaviti prodaju kapele, pozivajući se na zakon iz 2004. godine koji dozvoljava intervenisanje stranke u zaštiti kulturnih lokacija u zemlji.

Predsjednik Lombardije Atilio Fontana, inače član Lige, napisao je na svom tviter nalogu da "on nikada ne bi stavio crkvu na prodaju“ i da je "iznenađen da bolničko rukovodstvo nije shvatilo koliko je to osjetljivo pitanje".

"Međutim, mi ćemo iskoristiti naše pravo na prvo odbijanje za prodaju i neće biti prostora za bilo kakvu žalbu", dodao je on.

Ranije ove godine, lider ove stranke Mateo Salvini upozorio je da islamizacija prijeti da postane nadmoćna u Italiji i da kao rezultat toga italijanska istorija i kultura mogu biti iskorijenjene.

Od muslimanske grupe iz Bergama nije bilo odgovora.

Islamska udruženja izrazila su zabrinutost zbog ograničenja izgradnje objekata, navodeći da je skoro nemoguće dobiti dozvole za izgradnju džamija.

Rimokatolička crkva dominantna je u Italiji u kojoj živi mali broj muslimana, koji će do 2020. godine činiti 4,9 odsto stanovništva zemlje. Ova procjena iznosila je 3,7 odsto u 2010. godini, prema istraživačkom centru Pju iz Vašingtona.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније