Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, objavila B.B. ]

11. 11. 2018. 22:50 >> 22:30

U BUGARSKOJ

Protesti zbog visokih cijena goriva

Hiljade Bugara demonstriralo je danas širom zemlje, zbog visoke cijene goriva, a u dvadesetak gradova i na glavnim autoputevima zaustavljen je i saobraćaj.

U Sofiji se oko 1.000 ljudi okupilo ispred sjedišta vlade uzvikujući "Ostavke", "Đubrad". Oni su se prošetali centrom grada i blokirali saobraćaj na nekoliko glavnih raskrsnica.

"Kako kod nas mogu da prodaju beznin po istoj cijeni, kao u Španiji i Luksemburgu, kad smo mi najsiromašnija zemlja u Evropskoj uniji", rekao je taksista Ivan Najdenov.

Benzin i dizel koštali su danas oko 2,40 leva (1,2 eura) i stoji na toj cijeni oko nedjelju dana.

Cijena goriva porasla je pet odsto od avgusta do oktobra, što su s teškoćom primili Bugari čija prosječna plata iznosi oko 575 eura.

Demonstracije protiv visokih cijena benzina se šire, a protestuje se i protiv podizanja poreza na vozila koja zagađuju i rasta cijena grijanja. Demonstranti ukazuju na niske plate i traže čak ostavku konzervativnog premijera Bojka Borisova.

Okršaji između demonstranata i policije izbili su u Burgasu na Crnom moru, gdje su se dugački kilometri vozila formirali na ulazu blokirani vozilima demonstranata, javlja javni radio BNR.

Tri autoputa i brojni drugi putevi satima su bili zatvoreni i zaustavljen saobraćaj na jugozapadu ka Grčkoj i na jugu ka Turskoj i ka sjeveru zemlje.

Jedan poslanik vladajuće većine Emil Dimitrov, danas je optužio socijalističku opoziciju da je iza demonstracija organizovanih preko društvenih mreža.

Vlada navodi da Bugarska ima jedan od najnižih poreza na goriva u EU.

Demonstranti međutim ukazuju na takoreći monopol ruske kompanije "Lukoil" koja ima jedinu bugarsku rafineriju i kontroliše skladišta nafte, što joj omogućuje da određuje cijene prije poreza.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније