Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Beta, Objavio: I. P. ]

15. 03. 2019. 06:53 >> 06:21

NAPETO U IZRAELU

Rakete na Tel Aviv iz pojasa Gaze

Izraelska vojska saopštila je da su najmanje dvije rakete ispaljene prošle noći na Izrael i da su aktivirane sirene za raketnu uzbunu širom centralnog Izraela.

 

Izraelski mediji su izvijestili da su rakete ispaljene na Tel Aviv i da je jedna presretnuta.

U vojnom saopštenju je, međutim, naknadno objavljeno da je samo aktiviran protivraketni sistem "Gvozdena kupola", a da su rakete, kako se procjenjuje, pale na otvoreno područje.

Izraelci su rekli da su čuli eksplozije. Izraelski vojni portparol Ronen Manelis izjavio je za TV Kanal 13 da nije bilo prethodnog upozorenja i da je raketiranje bilo iznenađenje.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu koji je takođe ministar odbrane sazvao je hitne bezbjednosne konsultacije u sjedištu vojske u Tel Avivu.

Egipatska bezbjednosna delegacija napustila je Gazu na zahtjev Izraela nakon raketiranja. Mediji u Gazi su izvijestili da je Hamas koji vlada tom teritorijom počeo evakuaciju vojnih punktova.

Palestinski izvori u Gazi su rekli za izraelske medije da su rakete ispaljene sa sjevera pojasa, ali je ostalo nejasno koja organizacija stoji iza toga.

I Hamas koji vlada Gazom i manji Islamski džihad su porekli da su odgovorni za raketiranje.

Dogodilo se to nakon čitavih nedjelja napetosti i razmjene vatre u subotu uveče kada je projektil ispaljen na Izrael. Izraelska vojska je u znak odmazde izvela nekoliko udara iz vazduha ciljajući puktove islamskog ekstremističkog Hamasa.

Večeras je gusto nasaljeni Tel Aviv ciljan prvi put od rata u pojasu Gaze 2014. godine, što predstavlja veliku eskalaciju i povećava izglede za oštru izraelsku odmazdu, navodi AP.

Izraelski TV Kanal 10 je javio da su ispaljene rakete iranske proizvodnje tipa "Fadžr". Izvještaja o povredama nema u Tel Avivu trgovačkom i kulturnom centru udaljenom oko 80 kilometara od Gaze.

Izraelski ministar obrazovanja Naftali Benet smatra da bi Hamas trebalo da snosi odgovornost bez obzira ko stoji iza raketa.

On je apelovao na Netanjahua da napravi plan da se ubiju vođe Hamasa.

Bivši komandant izraelske vojske Beni Ganci, glavni Netanjahuov rival na predstojećim izborima, ocijenio je raketiranje ozbiljnim, rekavši da Izrael mora odgovoriti oštro.

Opštine Tel Aviv i Rišon Lecion objavile su da su će otvoriti javna skloništa, ali je policija rekla da neće preduzimati posebne mjere dok ne dobije instrukcije vlade.

Netanjahu je početkom ove nedjelje upozorio Hamas da će se preduzeti sve da se povrati bezbjednost i zatišje, odbaciši sugestije da oklijeva da preduzme akciju u Gazi pred izbore 9. aprila.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније