Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavila: M.L.B. [ Beta ]

23. 04. 2019. 23:45   >>  08:02

ISTRAŽIVANJE

Članstvom u EU zadovoljno 60% Čeha

Nakon 15 godina od ulaska u Evropsku uniju 30 odsto Čeha smatra da se članstvo nije isplatilo, dok većina, 60 odsto smatra da je korak bio ispravan i zadovoljni su članstvom.

Najveću korist i prednost članstva u EU, Česi vide u tome što mogu da putuju slobodno bez viza i graničnih kontrola i, zahvaljujući članstvu, mogu jednostavnije da nađu posao u inostranstvu, pokazala je nova anketa agencije Medijan.

U anketi agencije Medijan za češki javni radio servis pokazalo se da najviše evroskeptika ima među biračima ljevice i Česima koji ne izlaze na izbore.

"Suprotno ocjenjuju birači opozicione desnice. Među njihovim biračima 84 odsto smatra da je ulazak u EU ostavio na Češku pozitivan uticaj. Pozitivno ocjenjuje članstvo u EU i 70 odsto birača vladajuće stranke ANO", kazala je Češkom radiju sociološkinja Medijana Blanka Vančurova.

Na tome što su građani EU, Česi najviše cijene to što mogu da putuju bez graničnih kontrola i viza, 82 odsto, jednostavno bez barijera da nađu posao u inostranstvu, 80 odsto, preko 75 odsto pozdravlja to što mogu da kupuju robu bez carina, dotacije iz evropskih fondova važna su prednost za 70 odsto anketiranih, a 66 odsto pozdravilo je ukidanje rominga u EU.

"To znači da više nego dvije trećine anketiranih, dakle i oni koji ne smatraju da je članstvo u EU za Češku pozitivno, ipak vide i ocjenjuju pojedine oblasti pozitivno", kazala je Vančurova.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније