Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.B. [ N1 ]

19. 03. 2024. 22:46 >> 22:46
Čitaj mi:

ČAPUTOVA I PAVEL

Lideri saglasni: Ni Češka, ni Slovačka ne žele rat

Predsjednica Slovačke Zuzana Čaputova i predsednik Češke Petr Pavel složili su se u Pragu da ni Češka, ni Slovačka ne žele rat, iako se njihove vlade trenutno ne slažu oko toga kako doći do mira.

"Nijedna zemlja ne želi rat. Svi želimo da u Ukrajini zavlada mir i da u Evropi imamo mir da se naše zemlje razvijaju. Pitanje je samo kako doći do mira. Neće pomoći to da o njemu samo govorimo, da ga samo želimo. Za to da u Ukrajini zavlada mir moramo nešto konkretno da uradimo“, kazao je Pavel novinarima.

Povodom zahlađenja odnosa između češke i slovačke vlade otkako je u jesen slovački premijer postao Robert Fico, češki predsjednik je kazao da sve što se sada priča o zahlađenju češko-slovačkih odnosa treba uzimati s velikom rezervom.

„Ti odnosi su dobri i biće. Ako se na nivou vlada ne slažemo u jednom, doduše suštinskom, spoljnopolitičkom pitanju, to ne znači da nekako kvarimo češko-slovačke odnose. Ti odnosi se odvijaju na mnogo nivoa, od predsjednika do građana i ne može ih promijeniti to što imamo drugačiji stav prema jednom problemu“, kazao je Pavel.

Slovačka predsjednica dodala je da svi žele pravedan mir.

„Mnogo zemalja Evrope odlučilo se za podršku Ukrajini zato da za pregovarački sto sjedne jača. To je bila pozicija prethodnih vlada Slovačke, a sadašnja ima očigledno drugačiji pogled na to“, zaključila je Čaputova.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније