Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J.

20. 03. 2024. 10:01 >> 10:01

TRAŽE REFORME

Desetine hiljada poljoprivrednika na traktorima blokiraju puteve u Poljskoj i Češkoj

Desetine hiljada poljoprivrednika izašle su jutros na auto-puteve, prilaze velikim gradovima i granice Poljske i Češke da traže dalju reformu Zelenog dogovora Evropske unije o klimatskim ciljevima.

Poljoprivrednici još traže da vlade i Evropska komisija otkupe i izvezu viškove žitarica i da zabrane bescarinski uvoz žitarica, mesa, jaja i drugih proizvoda prije svega iz Ukrajine, ali i Rusije i Bjelorusije.

"Blokiramo puteve, regionalne metropole, demonstracije su ispred sjedišta regionalnih vlasti kao i blokade mostova," kazao je Poljskom radiju Adrijan Vavrinja portparol sindikata Solidarnost individualnih poljoprivrednika.

Danas kada se poljski poljoprivrednici uključuju u opšti evropski protest najavili su 580 blokada širom Poljske u kojima bi trebalo da učestvuje oko 70.000 ljudi a policija je apelovala na demonstrante da sami prijavljuju provokacije i izgrede kakvih je bilo na prethodnim protestima.

Ni u Poljskoj ni u Češkoj protesti poljoprivrednika nisu koordinirani iz jedne centrale, a danas u Poljskoj hiljade traktora na puteve izvode sindikati, strukovne organizacije i spontano manja lokalna udruženja na poziv mladih agroinfluensera, ali i supruga poljoprivrednika koje u malim lokalnim protestima dijele prolaznicima svoje proizvode.

Evropska komisija popustila je pod pritiskom protesta širom Evropske unije i već je ublažila neke zahtjeve Zelenog dogovora koji su najviše smetali poljoprivredi, a takođe je uoči današnjeg protesta postigla dogovor o zaštitnim mehanizmima u bescarinskoj trgovini sa Ukrajinom tako da nekontrolisani uvoz ne destabilizuje evropska tržišta.

"Mislim da su poljoprivrednici pozitivno primili predlog koji je dogovorio premijer Tusk sa predsjednicom EK. Ukrajina želi da ostane bescarinska trgovina, ali to zahtjeva regulisanje. Ne može to tako da na osnovu budućeg članstva Ukrajine važe ovakvi principi otvorenog tržišta", kazao je danas poljskom radiju RMF FM ministar poljoprivrede Česlav Šekjerski.

Ministar Šekjerski rekao je da je noćas predstavio predloge pomoći poljoprivrednicima, ali da za neke oni još uvijek nisu zadovoljavajući.

Češki poljoprivrednici na oko 1.600 traktora krenuli su jutros u blokadu puteva i većih gradova, izuzev Praga, gdje ne protestuju.

"Na današnji protest gledam kao na evropski. Ukoliko se protesti čeških poljoprivrednika nastave vlada i ja nemamo više nikakve pakete pomoći. Sve što smo imali stavili smo na sto. Vlada će ove godine dati 23 miliona eura za blagostanje životinja a naredne godine sa 83 miliona eura omogućiće smanjenje socijalnih doprinosa na selu", kazao je danas češkom javnom radio servisu Radiožurnal ministar poljoprivrede Marek Viborni.

Ministar Viborni naglasio je da je češka vlada pomoć usmjerila ka onima kojima je najpotrebnija, dakle malim i srednjim gazdinstvima.

Najburnije proteste, najčešće u Pragu, od kojih se distancira Agrokomora i većina ostalih poljoprivrednika, organizuju medjutim agro tajkuni uz pomoć dijela sindikata kojima se uz zahtjeve slične zahtjevima u ostalim zemljama ne sviđa još i to što je vlada premijera Petra Fijale odlučila da više pomaže manja i srednja gazdinstva, a ne više velika, kao u vrijeme vlada agro tajkuna bivšeg premijera Andreja Babiša.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније