Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: R.P. ]

10. 09. 2019. 23:05 >> 23:06

HONG KONG

Lam ponovo pozvala demonstrante na dijalog

Liderka Hongkonga Keri Lam ponovo je apelovala na demonstrante da zaustave nasilje i počnu dijalog s vlastima.

Vlada je prošle nedelje obećala da će povući sporni zakon o izručenju koji je predviđao i izručenje osumnjičenih radi suđenja u Kini, gdje, kako smatraju protivnici zakona, ne bi imali pravično suđenje.

Keri Lam je rekla da će eskalacija nasilja, poslije kojih je pritvoreno više od 150 ljudi, među kojima ima studenata, stvoriti nove razdore.

Kako se navodi, ona je istakla da je njena odluka da formalno povuče zakon o izrucivanju i druge inicijative odražavala njenu iskrenu volju za "iscjeljenje društva i povratak mira".

Milijarder Li Ka Šhing je u video prilogu na lokalnoj TV opisao ljeto nemira u Hongkongu kao najgoru katastrofu od Drugog svjetskog rata.

Li (91) je nazvao mlade ljude "gospodarima naše budućnosti" i rekao da bi vlada trebalo da sprovodi pravdu s milošću tokom rješavanja krize.

"Iako se čovječanstvo ponekad može sukobiti s vladavinom zakona, u političkim pitanjima obje strane bi trebalo da pokušaju da uđu u tuđe cipele, i tada bi mnoge velike nevolje mogle postati manje", rekao je Li, pozivajući na prestanak nasilja.

Mnogi vide nacrt zakona o izručenju, koji bi omogućio da se stanovnicima Hongkonga sudi u kontinentalnoj Kini, kao primjer ukidanje autonomije grada od kada se ta bivša britanska kolonija vratila pod kinesku kontrolu 1997. godine, prenosi AP.

Upitana za Lijeve komentare, Keri Lam se složila sa stavom da vlada "može učiniti više i bolje", posebno u susretu s mladima, kako bi čula njihove zamjerke.

Ipak, Lamova je naglasila da vlada ne može oprostiti nasilje i da će strogo sprovesti zakon, jer ima obavezu i dužnost da čuva autonomiju grada.

Ona je ponovila da su pokušaji SAD-a i drugih zemalja da se miješaju u unutrašnje stvari Hongkonga zbog građanskih sloboda u gradu bili "potpuno nepotrebni".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније