Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, objavila B.B. ]

24. 10. 2019. 08:16 >> 08:22
1

SANČEZ PORUČIO

Katalonci mogu očekivati čvrst odgovor države

Španski premijer Pedro Sančez poručio je kako će katalonski zagovornici nezavisnosti, koji u regionalnom parlamentu namjeravaju da usvoje deklaraciju "o samoodređenju", naići na "čvrst i staložen odgovor" države, prekrše li zakon.

Tri stranke koje podržavaju nezavisnost Katalonije, a imaju 70 od 135 mjesta u parlamentu u Barseloni, najavile su usvajanje deklaracije suprotne odredbama španskog Vrhovnog i Ustavnog suda.

U tekstu kojeg namjeravaju da pošalju na glasanje, spominju pravo na novi referendum o nezavisnosti, iako ga je sud proglasio neustavnim.

Deklaracija nije obavezujući dokument, no njome zagovornici nezavisnosti žele da pokažu kako ne priznaju osuđujuće presude za devetoro zvaničnika osuđenih prije devet dana na zatvorske kazne zbog organizovanja referenduma 2017. i posljedičnog proglašenja republike Katalonije.

"Svaka osoba koja pređe granicu zakona naići će na čvrst i staložen odgovor demokratske države", izjavio je Sančez tokom predizbornog skupa u južnom gradu Kadizu.

Sančez, kojeg 10. decembra čekaju parlamentarni izbori u Španiji, prošle sedmice odbioo je pozive opozicione desnice da uvede zakonske vanredne mjere u Kataloniji i tako odgovori na nasilne proteste i poteze katalonske vlade.

Na temelju najavljene deklaracije u katalonskom parlamentu, koja se poziva na volju birača, katalonska vlada bi mogla da počne sa organizovanjem novog referenduma o samostalnosti.

Španska ministarka pravosuđa Dolores Delgado rekla je u Madridu kako vlada neće reagovati na "nikakve najave" deklaracije, a bude li ona usvojena da će je pravno razmotriti.

"Zagovornici nezavisnosti znaju da provokacije ne služe ničemu. One samo proizvode bol u katalonskom društvu", napomenuo je Sančez.

On je u nedjelju boravio u Barseloni posjetivši policiju, ali je odbio poziv za sastanak sa katalonskim predsjednikom vlade Kimom Tore. Tora je prethodno izjavio kako će braniti ideju organizovanja novog referenduma o nezavisnosti i uspostave republike Katalonije do kraja svog mandata u 2021. godine.

"Potrebno je saslušati i polovinuu Katalonaca koji ne žele nezavisnost. Političku većinu koju imaju zagovornici nezavisnosti ne podržava većina društva Katalonije", istaknuo je Sančez.

Katalonija od 1978. godine ima svoju vladu, parlament, policiju i bolnice, te je katalonski jezik službeni u tamošnjim institucijama. Španska središnja vlada upravlja vanjskom, obrambenom i fiskalnom politikom.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније