Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92, Objavila: R.P. ]

28. 11. 2019. 09:38 >> 09:38

ULTIMATUM UKRAJINE

Kijev postavio uslove za nastavak tranzita gasa

Kijev insistira na tome da novi ugovor o tranzitu gasa iz Rusije u EU treba da bude po evropskim pravilima i na duži rok, a sve ostalo je pitanje pregovora.

"Postoje dva uslova za zaključivanje novog ugovora o tranzitu gasa. Prvi uslov su evropska pravila, a drugi pitanje dugoročnog tranzita, jer je to stvar bezbjednosti. Sve ostalo je stvar pregovora između komercijalnih subjekata i kompanija", rekao je premijer Ukrajine Aleksej Gončaruk.

Trilateralne konsultacije Rusije, Ukrajine i Evropske komisije o tranzitu gasa nakon 2019. godine održavaju se od polovine prošle godine, ali nema konkretnih rješenja.

Ruska kompanija "Gasprom" uputila je zvaničan predlog o produženju sporazuma o tranzitu gasa kompaniji "Naftogas Ukrajina", prenosi "Sputnjik".

U saopštenju ruske kompanije se navodi da je ona spremna da sklopi novi ugovor na godinu, a prvi od uslova ruske strane je da obje kompanije moraju da prekinu sva uzajamna potraživanja pred međunarodnom arbitražom i da prekinu sve sudske postupke.

Podsjetimo, postojeći ugovori između Ukrajine i Rusije oko tranzita i isporuke gasa ističu krajem ove godine.

Ministar energetike Ukrajine Aleksej Orželj je rekao da je predlog "Gasproma" ukrajinskom "Naftogasu" neprihvatljiv.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније