Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavila: R.B. ]

04. 08. 2020. 21:55 >> 21:57

POZVALI VALDU

Britanski poslanici za sankcije premijerki Hongkonga

Britanski poslanici koji ispituju postupanje hongkonške policije na demonstracijama pozvali su Vladu Velike Britanije da sankcioniše predsjednicu Vlade Hongkonga Keri Lam zato što je dopustila "prekomjernu upotrebu policijske sile" nad medicinskim radnicima koji su pomagali povrijeđenima u antivladinim protestima.

U izvještaju Svepartijske poslaničke grupe o Honkongu navodi se da su radnici prve pomoći, kao i ljekari i medicinske sestre bili izloženi zastrašivanju, prijetnjama, fizičkom nasilju i hapšenjima tokom višemjesečnih sukoba policije i demonstranata prošle godine u Hongkongu.

"Postupanje policije Hongkonga prema humanitarnim radnicima i njeno uplitanje u rad bolnica rezultiralo je da povrijeđeni demonstranti nijesu na vrijeme ili uopšte nijesu dobili potrebnu medicinsku njegu", navodi se u izvještaju.

Poslanik Alister Karmajkl, predsjedavaući grupe, rekao je da nasilje nije bilo posljedica "djelovanja nekolicine neposlušnih službenika" već da postupanje policije u Hongkongu "jasno predstavlja sistemski i promišljen zaokret" koji je više u skladu sa politikom Kine.

Autori izvještaja naveli su da su zaključke izveli iz preko 1.000 dobijenih pisanih dokaza i saslušanja velikog broja svjedoka koji su učestvovali u demonstracijama.

Poslanici su pozvali Vladu da hitno uvede sankcije predsjednici Vlade Hongkonga Keri Lam i gradskom komesaru za policiju.

Višemjesečne demonstracije koje su često prelazile u nasilne sukobe demonstranata i policije počele su prošle godine zbog protivljenja građana predlogu zakona o ekstradiciji koji predviđa izručenje osumnjičenih Pekingu.

Protivnici tog zakona navode da on predstavlja prijetnju slobodama Hongkonga, garantovanim u toku 50 godina, od 1997, kada je Kina ponovo preuzela kontrolu nad tom bivšom britanskom kolonijom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније