Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ b92 ]

14. 10. 2020. 21:54 >> 22:10
1

ZA NEIZLIJEČIVE BOLESTI

Holandija odobrila eutanaziju na djeci mlađoj od 12 godina

Holandska vlada odobrila je plan da se omogući eutanazija za djecu mlađu od 12 godina u terminalnoj fazi bolesti.

Ministar zdravlja Hugo de Jonge rekao je da će promjena spriječiti neku djecu od bespotrebne patnje i bola.

Eutanazija je legalna za djecu iznad 12 godina, uz obavezan pristanak pacijenata i roditelja. Takođe je dozvoljena i za bebe mlađe od godinu dana uz pristanak roditelja, prenosi RTS.

Za starosni uzrast između jedne i 12 godina, međutim, nije postojala mogućnost.

To pitanje pokazalo se izuzetno kontroverznim i izazvalo je mnoge polemike u četvoropartijskoj vladajućoj većini. Konzervativne hrišćanske partije snažno se protive predlogu.

Nakon odluke vlade da dozvoli eutanaziju za djecu do 12 godina, De Jonge kaže će naložiti pravljenje novog zakonskog okvira, ali da su stručnjaci saglasni sa promjenom.

„Studije su pokazale da kod doktora i roditelja djece za smrtonosnim neizlečivim bolestima postoji potreba za aktivnim prekidom života, jer se ona nepotrebno pate i umrijeće u bliskoj budućnosti“, napisao je De Jonge u pismu parlamentu.

Dodao je i da je istraživanje pokazalo da bi godišnje između 5 i 10 djece bilo podvrgnuto takvoj proceduri.

Kao i sa djecom mlađom od 12 godina, roditeljski pristanak bio bi potreban. Osim toga, pacijent mora da trpi „neizdržive bolove i patnju“ i najmanje dva doktora moraju da pristanu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније