Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

23. 03. 2021. 10:48 >> 10:48

SAVE THE CHILDREN

Četvrtina civilnih žrtava u Jemenu su djeca

Djeca predstavljaju u četvtinu civilnih žrtava u Jemenu u posljednje tri godine rata Huti pobunjenika i međunarodno priznate vlade, saopštila je danas nevladina organizacija "Save the Children".

Više od 2.300 djece ubijeno je u između 2018. i 2020, navela je organizacija u novoj studiji, dodajući da je pravi broj nastradalih vjerovatno mnogo viši.

"Jemenska djeca proživljavaju užasnu i beskrajnu noćnu moru već šest godina. Djeca se i dalje ubijaju i ranjavaju skoro svakodnevno", rekao je direktor jemenskog ogranka organizacije "Sejv d čildren" Gzavije Žuber.

Izvještaj ove organizacije izdat je neposredno poslije saopštenja Unicefa od subote u kome se navodi da je osmoro djece ubijeno i 33 ranjeno u Jemenu samo ovog mjeseca.

Predstavnik Unicefa u Jemenu Filip Duamel rekao je da su djeca nastradala u nekoliko oblasti uključujući u provincijama Taiz i Hodeida gdje su u posljednje vrijeme pojačani sukobi međunarodno priznate vlade i Huti pobunjenika.

Saudijska Arabija predvodi koaliciju koja pomaže međunarodno priznatoj vladi u Jemenu dok Hutije podržava Iran.

Saudijska Arabija je juče ponudila Hutima plan za primirje koji uključuje ponvono otvaranje međunarodnog aerodroma u Sani, pod opsadom gotovo šest godina. Huti su odgovorili da nije ponuđeno ništa novo.

Žuber je rekao da bi primirje trebalo da se iskoristi da se radi na održivom miru i političkom rješenju rata i naglasio da je to jedini način da se zaista okonča ta humanitarna katastrofa.

Kao i druge humanitarne agencije "Sejv d čildren" je izrazio žaljenje zbog pada finansiranja za pomoć toj ratom zahvaćenoj zemlji. Grupa je navela da su njena sredstva za pomoć djeci u Jemenu pala za više od 40 odsto u odnosu na prošlu godinu.

"Ako su predviđanja UN tačna najgora glad u više decenija mogla bi da ubije stotine hiljada djece. Moramo učiniti sve što možemo da spriječimo da se to dogodi", rekao je predsjednik i generalni direktor orgnizacije Džanti Soeripto.

U Jemenu se vodi građanski rat od 2014. godine kada su Huti preuzeli kontrolu nad Sanom i većem dijelu sjevera zemlje i primorali vladu predsjednika Abeda Raboa Mansura Hadija da pobjegne na jug i zatim u Saudijsku Arabiju.

Koalicija predvođena Saudijskkom Arabijom, koju su tada podržavale i SAD, ušla je u rat nekoliko mjeseci kasnije da pokuša da vrati Hadija na vlast.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније