Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ Beta ]

16. 09. 2021. 08:20   >>  08:21

U SVEMIRU

Kineski astronauti završili rekordnu tromjesečnu misiju

Trojica kineskih astronauta završila su danas rekordnu misiju od tri mjeseca u svemiru na kineskoj svemirskoj stanici u izgradnji, javila je agencija Sinhua.

Njih trojica napustila su Zemlju na letjelici Šendžou-12 u junu, a njihova 90-odnevna misija najduža je koju su ikad ostvarili kineski astronauti, navela je kineska agencija ne precizirajući kada se očekuje astronauta povratak na Zemlju.

Prema agenciji letjelica se odvojila od svemirske stanice Tjangong uz koju je bila prikačena tri mjeseca u 8.56 po kineskom vremenu (2.56 po srednjoevropskom vremenu).

U kontekstu tenzija sa Zapadom uspjeh misije je pitanje prestiža za Peking koji je 1. jula proslavio stogodišnjicu Komunističke partije Kine.

Kada bude završena kineska svemirska stanica ličiće na staru sovjetsku stanicu Mir (1986-2001). Predviđeno je da bude u funkciji najmanje deset godina.

Kina je riješila da izgradi sopstvenu stanicu u svemiru kada su SAD odbile da joj dozvole učešće u Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Međunarodna svemirska stanica u kojoj učestvuju SAD, Rusija, Kanada, Evropa i Japan treba da završi rad 2024 godine, mada je američka svemirska agencija Nasa najavila mogući produžetak poslije 2028. godine.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније