Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ Beta ]

07. 01. 2022. 16:45 >> 16:54
1

PREDSJEDNIK KAZAHSTANA

"Dao sam nalog policiji i vojsci da pucaju i ubiju"

Predsjednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev ovlastio je danas pripadnike bezbjednosnih snaga da pucaju u ljude koji učestvuju u neredima, čime je otvorio vrata za dodatnu eskalaciju situacije u zemlji.

"Dao sam nalog policiji i vojsci da pucaju bez upozorenja kako bi ubili. Oni koji se ne predaju biće eliminisani", rekao je Tokajev.

U televizijskom obraćanju naciji, Tokajev je koristio oštru retoriku, nazivajući učesnike nasilnih protesta "teroristima", "banditima" i "ekstremistima".

Pozive nekih zemalja da vlast počne razgovore sa demonstrantima Tokajev je osudio kao "besmislice".

"Kakvi pregovori se mogu voditi sa kriminalcima, ubicama", upitao je Tokajev.

Kazahstan je ove nedjelje pogođen najnasilnijim protestima otkako je zemlja stekla nezavisnost od Sovjetskog Saveza 1991. godine, sa više desetina mrtvih demonstranata.

Protesti su počeli na zapadu zemlje zbog naglog poskupljenja goriva, ali su se ubrzo proširili i ukazali na šire nezadovoljstvo situacijom u zemlji kojom ista partija vlada od sticanja nezavisnosti.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je danas da su snage bezbjednosti ubile 26 demonstranata tokom nemira, koji su naglo eskalirali u srijedu. U neredima je ranjeno 18 demonstranata, a više od 3.000 je uhapšeno.

Poginulo je i 18 policajaca, a više od 700 je povrijeđeno.

Te podatke nije bilo moguće nezavisno provjeriti i za sada nije jasno da li je više ljudi poginulo od vatrenog oružja ili u metežu, pošto su protesti postali izuzetno nasilni.

Pristup internetu povremeno nije moguć, a ponekad je i blokiran, a česti su i prekidi telefonskog saobraćaja, što otežava dobijanje informacija o dešavanjima u zemlji. Zatvoreno je i nekoliko aerodroma, uključujući onaj u najvećem gradu Almatiju.

Tokajev je pozvao u pomoć vojni savez ODKB, predvođen Rusijom, a vojnici su počeli da pristižu juče.

U Kazahstan je stiglo oko 2.500 vojnika država članica ODKB, navode lokalni mediji i dodaju da su svi raspoređeni u Almatiju.

On je jutros rekao da je ustavni poredak ponovo uspostavljen u svim djelovima zemlje, poslije nekoliko dana nemira, i da će zavođenje javnog reda biti nastavljeno "do potpunog uništenja ekstremista".

Kazahstan, deveta zemlja na svijetu po veličini, graniči se sa Rusijom na sjeveru i Kinom na istoku i ima velike rezerve nafte, što je čini strateški i ekonomski važnom.

Uprkos tim rezervama i mineralnim bogatstvima, nezadovoljstvo zbog loših životnih uslova izraženo je u nekim djelovima zemlje. Mnogi su nezadovoljni i zbog dominacije vladajuće stranke koja ima više od 80 odsto mjesta u parlamentu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније