Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

rts.rs/BBC/CNN [ M.L.B. ]

04. 08. 2022. 08:30 >> 09:01

NAKON POSJETE PELOSI

Kina izvodi vojne vježbe oko Tajvana, ni "Ronald Regan" nije daleko

Kineska narodno-oslobodilačka armija pokrenula je rano jutros velike vojne vježbe sa korišćenjem bojeve municije u morima oko Tajvana, dan nakon posjete predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajpeju. U isto vrijeme, američki nosač aviona "Ronald Regan" patrolira dijelom okeana koji obuhvata i vode jugoistočno od Tajvana.

Vojne vježbe su počele u ponoć po lokalnom vremenu. Održavaju se u šest oblasti u krugu od oko 20 kilometara od Tajvana i trajaće do subote u ponoć.

Vježbe su pokrenute kao "sredstvo odvraćanja od nedavne eskalacije negativnih poteza Sjedinjenih Američkih Država po pitanju Tajvana i ozbiljno upozorenje protiv separatističkih aktivnosti na Tajvanu", navedeno je u izvještaju kineske državne televizije.

Peking je izdao upozorenje za brodove i avione da ne ulaze u vodeni i vazdušni prostor u područjima gdje se vježbe održavaju, a čije su koordinate ranije objavljene.

"Neodgovorno i nelegitimno ponašanje"

Tajvanski zvaničnici su osudili održavanje vojnih vježbi u neposrednoj blizini ostrva, istakavši da krše pravila Ujedinjenih nacija i predstavljaju invaziju na tajvanski teritorijalni prostor i direktan izazov slobodnoj plovidbi i vazdušnom saobraćaju.

"Kina izvodi vježbe na najprometnijim međunarodnim plovnim putevima i vazdušnim rutama. To je neodgovorno i nelegitimno ponašanje", saopštila je vladajuća tajvanska Demokratska progresivna partija.

Portparol tajvanske vlade takođe je osudio vojne vježbe i naveo da su sajtove tajvanskog Ministarstva odbrane, Ministarstva spoljnih poslova i predsjedničke kancelarije napali hakeri.

U blizini i "Ronald Regan"

Dok Kina sprovodi vojne vježbe oko Tajvana, Američka mornarica je saopštila da nosač aviona "Ronald Regan" izvodi zakazane operacije u Filipinskom moru u zapadnom Pacifiku, dijelu okeana koji obuhvata i vode jugoistočno od Tajvana.

"Nosač aviona i njegova udarna grupa su u Filipinskom moru i nastavljaju normalne, zakazane operacije kao dio rutinske patrole u podršci slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku", rekao je portparol Sedme flote Američke mornarice.

Asocijacija nacija jugoistočne Azije (ASEAN) upozorila je da postoji rizik da bi nestabilnost izazvana napetostima u Tajvanskom moreuzu mogla da dovede do "loših procjena, ozbiljne konfrontacije, otvorenih sukoba i nepredvidivih posljedica među velikim silama".

Predsedavajuća Predstavničkog doma Sjedinjenih Država Nensi Pelosi boravila je u srijedu u kratkoj posjeti Tajvanu, što je naišlo na oštre osude Kine i dovelo do porasta napetosti u Tajvanskom moreuzu.

Pelosijeva je na Tajvanu rekla da je došla na Tajvan da nedvosmisleno stavi do znanja da SAD neće odustati od podrške i solidarnosti sa Tajvanom. Instakla je da poštuju politiku jedne Kine, ali da podržavaju status kvo i ne žele da se bilo šta naTajvanu desi silom.

To je bila prva posjeta jednog predsjednika Predstavničkog doma Kongresa Tajvanu od 1997. godine, što je Peking doživio kao pitanje kršenja suvereniteta i uplitanja u unutrašnja politička pitanja Kine.

"Igranje vatrom"
Kineske vlasti su i pre dolaska Pelosijeve na Tajvan saopštile da će preduzeti sve raspoložive kontramere kao odgovor na posetu koju su okarakterisale kao "igranje vatrom".

Iako Tajvan funkcioniše kao defakto nezavisna demokratija, kontinentalna Kina insistira da ima suverenitet nad ostrvom i žestoko se protivi bilo kakvoj mogućnosti da se Tajvan smatra nezavisnom zemljom. Većina zemalja u svetu ne priznaje Tajvan kao nezavisnu državu.

Pelosijeva je, nakon posete Tajvanu, Azijsku turneju nastavila u Japanu i Južnoj Koreji i danas planira da poseti Korejsku demilitarizovanu zonu, pogranično područje između Severne i Južne Koreje koje zajednički kontrolišu te dve država, SAD i Ujedinjene nacije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније