Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

О.З.  [ RSE ]

18. 09. 2022. 11:32 >> 11:29

SUKOBI DUŽ GRANICE

U višednevnoj pucnjavi između Kirgistana i Tadžikistana 36 mrtvih

Kirgistanske vlasti objavile su da je broj mrtvih nakon višednevne pucnjave duž granice s Tadžikistanom porastao na 36, dok je napet prekid vatre ostao na snazi usred sporadične pucnjave i granatiranja.

Kirgistansko ministarstvo zdravstva objavilo je u nedjelju, 18. sepembra, da je još 12 tijela izvučeno iz regije Batken, koja je bila među najteže pogođenim mjestima u borbama.

Talas nasilja među srednjoazijskim susjedima najgori je od 2021. godine, kada je ubijeno dvadesetak ljudi, a najmanje 150 ranjeno s obje strane.

Tadžikistan nije objavio zvanično broj mrtvih, ali neimenovani zvaničnici rekli su za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je najmanje 39 državljana Tadžikistana poginulo u pograničnom sukobu.

Kasno 17. septembra, nekoliko sati nakon što je prekid vatre stupio na snagu, obje su strane objavile da je nekoliko pograničnih sela pogođeno granatiranjem, iako je rečeno da se primirje uglavnom poštuje.

Tadžikistanske vlasti optužile su kirgistanske snage da su 17. septembra koristile višecijevne raketne sisteme kako bi gađale ruralnu zajednicu okruga Lakhsh.

Tadžikistanski zvaničnici rekli su da su četiri osobe ranjene i da su tri kuće uništene. Izvještaje nije bilo moguće odmah nezavisno provjeriti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније