Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

М.М. [ Beta ]

18. 09. 2022. 20:24 >> 21:34

U TELEFONSKIM RAZGOVORIMA

Putin pozvao predsjednike Tadžikistana i Kirgizije da izbjegnu novu eskalaciju

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je danas u odvojenim telefonskim razgovorima predsjednike Kirgizije i Tadžikistana da smire tenzije poslije novog rasplamsavanja sukoba između dvije zemlje.

"Vladimir Putin je pozvao strane da spriječe novu eskalaciju i da preduzmu mjere da srede situaciju što je prije moguće i to isključivo mirnim i političko-diplomatskim putem", rekao je Putin prema saopštenju Kremlja.

Putin je razgovarao sa predsjednikom Kirgizije Sadirom Žaparovim i Tadžikistana Emomalijem Rahmonom, zemljama gdje Moskva istorijski igra ulogu arbitra.

Kirgizija i Tadžikistan su se juče uzajamno optuživale za nova kršenja primirja koje je u petak uveče stupilo na snagu poslije oružanih sukoba na više tački na njihovoj granici. Borbe su izbile u četvrtak duž granice kada su kirgiske i tadžikistanske snage razmijenile vatru poslije graničnog spora.

Kirgizija je saopštila danas da je 36 njenih građana poginulo ove nedjelje u pograničnim sukobima sa Tadžikistanom, čime je za 12 povećala prethodni bilans od 24 u regionu Batken, na jugoistoku Kirgizije na granici s Tadžikistanom.

Danas izgleda da se situacija stabilizovala.

Državni komitet za nacionalnu bezbjednost Kirgizije saopštio je danas da je u 14.00 po lokalnom vremenu situacija na granici mirna sa tendencijom ka stabilizaciji.

"Na liniji fronta nije bilo nikakvog pokušaja eskalacije ili pucanja. Strane se drže dogovora o prekidu vatre i povlačenju trupa, rad na tome se nastavlja, naveo je taj izvor.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš juče je pozvao zvaničnike dvije zemlje telefonom i založio se za dijalog koji bi vodio do trajnog primirja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније