Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Бета [ R.B. ]

11. 02. 2023. 22:02 >> 21:57

NAKON OBARANjA BALONA

SAD dodale šest kineskih firmi na "crnu listu"

Amerika je dodala šest kineskih firmi na svoju crnu listu poslije obaranja balona koji je nadlijetao SAD opremljen sredstvima za špijunažu, i zabranilo im pristup američkoj tehnologiji i robi bez dozvole.

"Kineska upotreba balona koji visoko lete krši naš suverenitet i prijeti nacionalnoj bezbjednosti SAD", istakao je sinoć podsekretar za industrijsku trgovinu i bezbjednost Alan Estevez u saopštenju američkog ministarstva trgovine.

Ovaj potez će vjerovatno dodatno zaoštriti diplomatsku svađu između Kine i SAD izazvanu kada je prošlog vikenda oboren balon kod obale američke države Sjeverne Karoline. SAD navode da je balon opremljen da detektuje i prikuplja obavještajne signale dok Peking navodi da je to letjelica civilne prirode koja prikuplja meteorološke podatke i da je oduvana van svoje putanje.

Snimci koji su napravljeni iz američkih vojnih aviona, međutim, pokazuju da je balon bio opremljen sredstvima za špijunažu.

Zbog ove diplomatske čarke šef američke diplomatije Entoni Blinken odložio je najavljenu posjetu Kini koja je trebalo da bude u cilju ublažavanje tenzija.

Američka "crna lista" na koju je stavljeno šest kineskih firmi je "moćno sredstvo da se identifikuju i blokiraju akteri koji nastoje da koriste svoj pristup svjetskim tržištima da naškode i prijete američkoj nacionalnoj bezbjednosti", rekao je pomoćnik državnog sekretara za trgovinu Don Grejvs.

On je kazao da SAD neće oklijevati da upotrebe restrikcije i "druga regulatorna sredstva" da zaštite nacionalnu bezbjednost SAD.

SAD su juče, po naređenju predsjednika Džoa Bajdena, oborile "predmet koji je letio iznad" udaljene sjeverne obale američke države Aljaske. Taj predmet je oboren zato što je, kako je navedeno, predstavljao opasnost za civilne letove, a ne zbog saznanja da je sprovodio neki nadzor.

Ta dva incidenta u kratkom vremenskom periodu odražavaju povećanu zabrinutost oko kineskog programa nadzora i pojačavaju pritisak na Bajdena da zauzme čvrst stav.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније