Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Бета [ R.B. ]

26. 02. 2023. 17:13 >> 17:07

TRAGA SE ZA PREŽIVJELIMA

Italija: Broj stradalih u brodolomu porastao na 58, među žrtvama i beba

Najmanje 58 izbjeglica poginulo je kada je njihov čamac rano jutros potonuo nedaleko od italijanskog grada Krotonea, saopštili su italijanska obalska straža i Ujedinjene nacije. Preživjeli navode da ima još nestalih iz čamca koji je krenuo iz Turske.

Procjenjuje se da je na brodu bilo više od 170 izbjeglica, naveli su iz Visokog komesarijata UN-a za izbjeglice i Međunarodne organizacije za migracije, u zajedničkoj izjavi.

Preživjeli su naveli da je bilo "djece i cijelih porodica", navodi se u saopštenju, a većina njih je iz Avganistana, Pakistana i Somalije.

Italijanska obalska straža saopštila je da je najmanje 80 ljudi spaseno, od kojih su neki "uspjeli da dođu do obale nakon brodoloma".

U toku je akcija spasavanja u koju su uključeni helikopter i policijski avion, kao i plovila državnih vatrogasnih odreda, obalske straže i granične policije. U potragu za preživjelima uključili su se i lokalni ribari.

Potragu otežavaju visoki talasi i jak vjetar.

Jedan preživjeli je priveden na ispitivanje nakon što su ostali sa čamca rekli da je trgovac ljudima, prenijela je državna televizija Rai.

Italijanske vlasti su saopštile da su tijela odnijeta na sportski stadion u Krotoneu, gradu u južnoj italijanskoj pokrajini Kalabriji.

Prema natpisima na prslucima za spasavanje vidi se da je čamac isplovio iz Izmira.

Čamac je na uzburkanom moru udario u stijenu.

"Svi preživjeli su odrasli. Nažalost, sva djeca su među nestalima ili su pronađena mrtva na plaži", rekao je volonter Crvenog krsta Injasio Mangione.

Italijanska premijerka Đorđa Meloni izjavila je da su migranti bili "nagurani" u čamac dug 20 metara.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније