Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Б. [ RSE ]

01. 03. 2023. 22:57 >> 22:51
1

NALAZI AMERIČKIH OBAVJEŠTAJACA

Strane zemlje nemaju veze sa "Havana sindromom"

Američke obavještajne agencije ne mogu da povežu strane sile sa bilo kojim incidentom povezanim sa takozvanim "Havana sindromom". Ovaj sindrom se odnosi na stotine slučajeva povreda mozga i drugih simptoma koje je prijavljivalo američko osoblje u ambasadama širom svijeta.

Nalazi koji su objavljeni danas, 1. marta, bacaju sumnju na dugogodišnje tvrdnje mnogih ljudi koji su prijavili te slučajeve, da je Rusija ili neka druga zemlja vodila globalnu kampanju, napadajući Amerikance koristeći neki vid usmjerene energije.

Izvještaj FBI-a o incident u Ambasadi SAD u Havani proglasio je stanje simptoma žrtava psihološkim, najvjerovatnije uzrokovanim stresom.

Većina slučajeva koji su bili pod istragom, po svemu sudeći imaju različite uzroke, od uticaja okoline to bolesti za koje nije postavljena dijagnoza, navode zvaničnici, koji dodaju da nijesu našli jedno jedinstveno objašnjenje za većinu slučajeva.

Umjesto toga, navode zvaničnici, postoje dokazi da strane zemlje nijesu bile uključene.

U nekim slučajevima, SAD su detektovale zbunjenost među suparničkim vladama, što se tiče optužbi i sumnji da je sindrom američka zavjera.

Istražitelji nijesu pronašli "kredibilne dokaze" da je bilo ko od američkih protivnika došao do oružja koje bi moglo prouzrokovati navedene simptome, ili da se radi o uređaju za prisluškivanje koji bi mogao nenamjerno povrijediti ljude.

Bajdenova administracija je bila pod pritiskom da se pozabavi slučajevima Havana sindroma, od strane zaposlenih u vladi koji su prijavili povrede, kao i njihovih zastupnika – uključujući članove Kongresa.

Američki predsjednik je prošle godine proglasio važećim "HAVANA" ukaz, koji je obezbijedio kompenzaciju za osobe koje su pretrpjele povrede u skladu sa onim što vlasti nazivaju "anomalni zdravstveni incidenti".

Mark Zaid, pravni zastupnik nekoliko desetina osoba koje su prijavile zdravstvene probleme, rekao je da nova procjena nije transparentna i ostavlja ključna pitanja otvorenim.

Prvi slučajevi Havanskog sindroma prijavljeni su u Ambasadi Sjedinjenih Država u Havani na Kubi (18. septembar 2017.)

Istražitelji su pregledali oko 1.500 slučajeva u 96 zemalja. Mnogi slučajevi, navode zvaničnici, su povezani sa drugim mogućim objašnjenjima koja se ne odnose na stranu kampanju: bolesti, problemi sa ventilacionim sistemima, ili elektromagnetni talasi koje odašiljaju benigni uređaju kao što su kompjuterski miševi.

Rekli su da su pojedinci prijavili simptome na osnovu onoga što su čuli o drugim slučajevima, i obimnom medijskom praćenju Havana sindroma.

Slučajevi misterioznog sindroma datiraju još iz 2016, i niza prijavljenih povreda mozga u Ambasadi SAD na Kubi. Incidente su prijavile diplomate, obavještajci i vojno osoblje u Vašingtonu i na lokacijama širom planete, a sumnja za ovo je dugo bila na Rusiji.

CIA je još prošle godine rekla da je malo vjerovatno da je Rusija ili neka druga zemlja koristila mikrotalase ili druge vidove usmjerene energije da bi napali američke zvaničnike.

Agencija se suočila sa kritikama, od onih koji su prijavljivali slučajeve, kao i od onih koji optužuju vlasti da su dugo odbacivale tvrdnje o zdravstvenim problemima.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније