Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

М.М.Љ. [ Beta ]

14. 03. 2023. 09:04 >> 09:04

SJEVER NIKARAGVE

Spalili selo starosjedilaca, ubili petoro ljudi

Najmanje pet pripadnika jednog starosjedilačkog plemena ubijeno je i troje je ranjeno na sjeveru Nikaragve, u napadu koji su po svoj prilici izveli dobro naoružani naseljenici u namjeri da im otmu zemlju, saopštile su lokalne vlasti.

Žrtve su pripadnici plemena Majanja, a na meti napada bilo je njihovo selo Vilu u kojem je spaljeno 16 kuća, rekla je direktorka zadužbine Del Rio Amaru Ruiz koja je ono što se tamo desilo u subotu opisala kao "još jedan masakr" i dodala da su tijela pojedinih žrtava unakažena.

Ovo je jedan u nizu napada na starosjedilačka plemena na sjeveru Nikaragve, za koje su obično odgovorni naseljenici. Takvi zločini obično prođu nekažnjeni, a mnogi naseljenici su bivši vojnici.

Lokalna starosjedilačka vlast oblasti Sauni As je saopštila da su "spaljene sve kuće u selu Vilu" i da su tamošnje porodice ostavljene "bez zaklona, vode i odjeće".

Prema navodima šumskih rendžera oblasti Sauni As, napad je izvelo "70 teško naoružanih naseljenika koji nisu starosjedilačkog porekla".

Napad je izveden unutar prirodnog rezervata Bosavas, koji je pod upravom domorodačkih plemena i pod ekološkom zaštitu, ali naseljenici željni plodne zemlje, žele da tamo prve rančeve i uzgajaju žito.

Rezervat je takođe na udaru ilegalnog rudarenja i sječe šume.

U januaru ove godine, nikaragvanske vlasti su uhapsile 24 naseljenika nakon što su oni napali jedno domorodačko selo u borbi oko zemlje.

To je bilo prvo masovnije hapšenje naseljenika poslije višegodišnjih invazija i napada na teritorije pod kontrolom plemena Miskito, Majanja i drugih. Ali, prema tvrdnjama lokalnih aktivista, radilo se zapravo o tome da su domoroci zarobili napadače i predali ih policiji.

Starosjedilački aktivisti optužuju ljevičarsku vladu predsjednika države Danijela Ortege da nije učinio dovoljno u vezi sa problemima koje imaju plemena u nikaragvanskim džunglama. Vlada poriče te optužbe.

Zadužbina Del Rio procjenjuje da je od 2015. godina plemenu Majnja oduzeto oko 60 odsto njihove teritorije, i da se tamo naselilo oko 5.000 naseljenika dok je oko 3.000 starosjedilaca protjerano.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније