Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Ч.Ј. [ Mina ]

04. 05. 2023. 16:48 >> 16:48

NAJVIŠE U POSLjEDNjIH 16 GODINA

Fed podigao kamatne stope

Američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) u borbi za stabilizaciju cijena, podigla je kamatne stope na najviši nivo u posljednjih 16 godina.

Fed je povećao svoju ključnu kamatnu stopu 0,25 procentnih poena, što je 10. povećanje u posljednjih 14 mjeseci. Ali je i signalizirao da bi rast mogao biti njegov posljednji za sada, prenose Nezavisne novine.

Više stope su naglo podigle troškove pozajmljivanja novca u najvećoj svjetskoj ekonomiji, što je podstaklo usporavanje u sektorima kao što je stanovanje i igrajući ulogu u nedavnim neuspjesima tri američke banke.

"Više ne kažemo da očekujemo dodatna povećanja kamatnih stopa", rekao je predsjednik Fed-a, Džerom Pauel na konferenciji za novinare nakon objave, nazvavši to značajnom promjenom.

Međutim, on je odbio da isključi dalju akciju i dodao da će ih voditi dolazni podaci.

Banka je počela agresivno da povećava kamatne stope prošle godine kada su cijene u Sjedinjenih Američkih Država (SAD) skočile najbržim tempom u posljednjih nekoliko decenija.

Centralne banke širom svijeta, uključujući Veliku Britaniju i Evropu, preduzele su slične mjere.

Više kamatne stope poskupljuju kupovinu kuće, pozajmljivanje radi proširenja poslovanja ili preuzimanje drugih dugova. Povećanjem tih troškova, zvaničnici očekuju da će potražnja pasti i cijene se ohladiti.

„Nedavni bankroti banaka, i očekivano povlačenje kreditiranja kao rezultat toga, vjerovatno će uticati na ekonomiju“, rekao je Pauel.

On je dodao da se i dalje nada da će SAD izbjeći recesiju, napominjući da je zapošljavanje i dalje snažno, a nezaposlenost niska.

"I dalje mislim da je moguć, da je ovo vrijeme zaista drugačije“, rekao je Pauel.

Odluka Fed-a da podigne stope bila je jednoglasna i naširoko je očekivana od finansijskih tržišta, koja traže tragove o tome šta bi banka mogla sljedeće da uradi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније