Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ RTS ]

29. 06. 2023. 17:22 >> 18:08

MINISTAR SAOPŠTIO

MUP izvodi 40.000 policajaca na francuske ulice, protesti postali nasilni

Demonstranti u Francuskoj su drugu noć zaredom izašli na ulice nakon što je policajac u pariskom predgrađu Nanter ubio sedamnaestogodišnjeg mladića koji nije zaustavio automobil po nalogu saobraćajne policije.

Širom Francuske, uključujući i Pariz, večeras će biti raspoređeno 40.000 policajaca nakon što su se neredi proširili na cijelu zemlju, najavio je francuski ministar unutrašnjih poslova Žeral Darmanen.

"Država mora čvrsto da odgovori, večeras će biti raspoređeno 40.000 policajaca, uključujući 5.000 u regionu Pariza", rekao je Darmanen.

Protesti su postali nasilni, a policijske stanice i druge javne zgrade gađane su vatrometima i sličnim pirotehničkim sredstvima.

Demonstranti su napali gradske skupštine, škole i policijske stanice. Uhapšeno je 150 ljudi, saopštio je ministar Darmanen.

"Noć nepodnošljivog nasilja nad simbolima Republike: zapaljene ili napadnute gradske kuće, škole i policijske stanice. Uhapšeno je 150 osoba. Podrška policiji, žandarmeriji i vatrogascima koji se hrabro suočavaju. Sramota za one koji nijesu pozvali na smirenje situacije", napisao je Darmanen na Tviteru.

Iz francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova ranije je saopšteno da su tokom nereda lakše povrijeđena 24 policajca, kao i da su demonstranti zapalili oko 40 automobila.

Francusko tužilaštvo je saopštilo da je policajac koji je ubio mladića pod formalnom istragom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније