Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Т.Г. [ Beta ]

27. 07. 2023. 16:29 >> 16:28

ZBOG SUZBIJANjA VISOKE INFLACIJE

Evropska centralna banka deveti put povećala kamatnu stopu

Evropska centralna banka (ECB) je danas podigla kamatne stope što je deveti put da to čini u nastojanju da suzbije visoku inflaciju, a zbog recesije se pretpostavlja da bi današnje povećanje moglo biti poslednje.

S današnjim povećanjem za četvrtinu procenta, ECB je referentnu kamatnu stopu na depozite tokom samo jedne godine podigla sa nekadašnjih minus 0,5 odsto na 3,75 odsto, što je najbrže pooštravanje kreditnih uslova od uvođenja eura 1999. godine.

"Infacija opada, ali se očekuje da će predugo ostati visoka", saopštila je ECB i dodala da će zadržati visoke kamatne stope dovoljno dugo da bi smanjenjem potrošnje smanjila i inflaciju.

Ta politika već djeluje jer su cijene stambenih nekretnina počele da opadaju posle stalnog jednogodišnjeg rasta, a krediti firmi su najmanji još od 2003. godine. S druge strane, uz smanjenje privredne aktivnosti čitave Zone eura, najviše se strahuje za privredno stanje Njemačke, "glavnog pogona Evrope", koja je ove godine u recesiji.

Centralne banke širom svijeta povećavaju cijenu zaduživanja da bi se borile protiv inflacije izazvane višim cijenama energije otkad je Rusija napala Ukrajinu. Sada je pitanje da li se brzo povećanje stopa bliži kraju.

Američke federalne rezerve su juče svoju referentnu stopu povećale 11. put za 17 mjeseci, mada je inflacija u SAD - tri odsto, niža nego u Zoni eura gdje je u junu bila 5,5 odsto, ali je cilj ECB da bude manja od dva procenta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније