Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Глас Америке

29. 07. 2023. 15:42 >> 15:42
1

POMINjALI LOKACIJE

Bivši vojni zvaničnici u Kongresu o vanzemaljcima i NLO

Američka vlada je "apsolutno" pronašla vanzemaljske letjelice, izjavio je u Kongresu SAD bivši borbeni oficir i član operativne grupe Sekretarijata za odbranu, koja je istraživala neidentifikovane anomalne pojave. To je zvanični termin kojim američka vlada označava neidentifikovane leteće objekte (NLO).

Dejvid Gruš je, odgovarajući na pitanja članova Predstavničkog doma tokom pretresa u srijedu, rekao da zna tačne lokacije takvih vanzemaljskih letjelica i da je te informacije dostavio glavnom inspektoru obavještajne zajednice.

Gruš, koji je postao uzbunjivač i svjedočio da se suočio sa odmazdom zbog svojih otkrića, rekao je zakonodavcima da američka vlada takođe posjeduje dokaze o biološkim materijama koje nisu ljudskog porijekla. Nije precizirao o čemu je tačno riječ, dodajući da sam nije vidio nijednu vanzemaljsku letjelicu ili bića, ali je svoje svjedočenje bazirao na desetinama intervjua koje je vodio u američkoj obavještajnoj zajednici.

Veteran Vojnog vazduhoplovstva, Dejvid Frejvor, koji je radio za dvije obavještajne agencije, bio je jedan od trojice bivših vojnih oficira koji su se pojavili pred Pododborom za nacionalnu bezbjednost Odbora za nadzor, koji je održao 135-minutni otvorenu televizijsku raspravu o neidentifikovanim letećim objektima.

Ta tehnologija "nadmašuje sve što imamo", rekao je Frejvor, koji je 2004. godine, kao pilot američke mornarice, pored obale Kalifornije snimio let objekta koji prkosi fizici, poznat kao "Tik-Tak".

"Postoje četiri seta ljudskih očiju [koje su svjedočile incidentu], svi smo vrlo vjerodostojni", svjedoči Frejvor. "To nije šala."

Treći svjedok, Rajan Grejvs, bio je pilot američke mornarice stacioniran u Virdžiniji, kada je 2014. godine njegova eskadrila prvi put počela da nailazi na nepoznate objekte. Opisao je ono što su on i njegove kolege vidjeli kao "tamno sivu ili crnu kocku unutar čiste sfere" prečnika otprilike 1,5 do 4,5 metara. Takvi incidenti postali su toliko česti, naveo je Grejvs, da bi vazduhoplovne posade rutinski raspravljale o potencijalnim rizicima od tih objekata u okviru brifinga prije letova.

Grejvs je zakonodavcima rekao da zna da letjelice ne mogu biti domaćeg porijekla jer su bile u stanju da ostanu potpuno nepomične u uraganskim vjetrovima kategorije 4, a zatim mogle ubrzati do supersoničnih brzina.

Grejvs je dodao da je bilo sličnih izveštaja vojnih i drugih pilota iz gotovo svih dijelova sveta u kojima američka mornarica djeluje.

 

Dio pretresa bila su i druga senzacionalna svjedočenja, za koja nema nezavisne potvrde, ali su slična izjavama koje su svjedoci i drugi davali posljednjih godina u medijskim člancima američkih medija, uključujući i Njujork Tajms.

Kancelarija za rješavanja anomalija svih domena, entitet Sekretarijata za odbranu osnovan da istražuje fenomen neidentifikovanih anomalnih pojava, negira Grušovu tvrdnju da je ranijoj operativnoj grupi bio odbijen pristup nekim materijalima.

"Kancelarija do danas nije otkrila nijednu provjerljivu informaciju koja bi potkrijepila tvrdnje da su bilo kakvi programi koji se tiču posjedovanja ili obrnutog inženjeringa vanzemaljskih materijala postojali u prošlosti ili postoje trenutno. Kancelarija je posvećena praćenju podataka i njihovoj istrazi kamo god to vodilo“, izjavila je Sju Gou, portparolka Pentagona.

Gruš je dvostranačkoj grupi zakonodavaca rekao da postoji više povjerljivih informacija, uključujući one o letećem objektu veličine fudbalskog terena, koje bi mogao otkriti "na zatvorenoj sjednici na pravom nivou".

Ana Paulina Luna, republikanka sa Floride, navela je da Odbor nije dobio pristup objektu u Kapitolu u kojem se mogu iznositi povjerljive informacije, gdje su njegovi članovi željeli da čuju dodatne izjave svjedoka o pitanjima koja su tajna.


Nekoliko članova Odbora obećali su da će raditi na tome da više informacija o ovoj temi bude javno.

"Pokušavamo da dođemo do objašnjenja za ovo", rekao je Tim Buršet, republikanac iz Tenesija, izražavajući zahvalnost svjedocima koji su se pojavili na pretresu: "Želim da se zahvalim svima. Danas smo napravili istoriju."

Zakonodavac Robert Garsija, demokrata iz Kalifornije u prvom mandatu, rekao je svjedocima da su "imali mnogo hrabrosti" i okarakterizovao pretres kao najviše dvostranačku diskusiju koju je doživio tokom svojih prvih sedam mjeseci u Kongresu.

"Mnogi Amerikanci su duboko zainteresovani za ovo pitanje i ne bi trebalo da nas spoja tek mogućnost postojanja nečega što nema ljudsko porijeklo", dodao je Džered Moskovic, demokrata sa Floride.

Luna je nedavno optužila američku vladu da odugovlači napore zakonodavaca u pogledu transparentnosti, navodeći da su zvaničnici odbili nju i druge kolege, kada su otišli u bazu vazdušnih snaga na Floridi tražeći informacije o neidentifikovanim anomalnim pojavama koje su vidjeli vojni piloti.

"Oni odbijaju odgovarati na pitanja uzbunjivača, izbjegavajući zabrinutost Amerikanaca i priznajući moguću prijetnju neidentifikovanih anomalnih pojava za našu nacionalnu bezbjednost, kao i javnu sigurnost", rekla je Luna na konferenciji za novinare prošle sedmice. "To je krajnje nepotrebna i pretjerana klasifikacija podataka."

Tokom pretresa, Grejvs je naveo da ima mnogo vjerodostojnijih svjedoka sa značajnim informacijama, ali da oni "oklijevaju da istupe jer se plaše ismijavanja i odmazde". Dodao je da bi centralizovana metoda za izveštavanje o viđenjima zaobišla potencijalnu odmazdu.

Zakonodavci iz obje stranke su izrazili interesovanje za kreiranje takvog sistema.

Neidentifikovane anomalne pojave su "pitanje nacionalne bezbjednosti koje vrijedi posmatrati", kaže Džon Kirbi, bivši admiral mornarice, koji je sada portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost. Dodao je da to pitanje ozbiljno shvaćaju predsjednik Džo Bajden i njegova administracija.

"U nekim slučajevima, ovi fenomeni su uticali na vojnu obuku i vojnu spremnost", rekao je Kirbi novinarima u Bijeloj kući nakon pretresa u Kongresu. "Istina je da nemamo čvrste i brze odgovore na ove stvari."

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније