Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

М.М. [ Beta ]

24. 10. 2023. 22:27 >> 22:32

DONIJETA ODLUKA

Emer kandidat republikanaca za predsjedavajućeg Predstavničkog doma

Američki republikanci složili su se danas oko novog kandidata za mjesto predsjednika Predstavničkog doma Kongresa, koje je upražnjeno od kada su 3. oktobra smijenili Kevina Makartija.

Nepoznat široj publici Tom Emer (Emmer) izašao je kao pobjednik poslije niza konsultacija iza zatvorenih vrata među listom drugih republikanskih predstavnika.

Emer, republikanac iz savezne države Minesote, koji je bio njihov najstariji kandidat, izbio je na vrh na privatnom biranju republikanaca među više manje poznatih republikanskih članova Kongresa.

Ali najteže ostaje da se uradi a to je da se prikupi dovoljno glasova unutar podeljene partije kada bude glasanje u cijelom donjem domu.

Emer je dobio samo prostu većinu glasova svojih kolega iza zatvorenih vrata, ali će mu biti potrebna podrška većine Republikanaca kada bude biran na tu funkciju u donjem domu američkog Kongresa.

Republikanci su prije tri nedjelje smenili svog predsjednika Predstavničkog doma Kevina Mekartija.

Predstavnički dom je bio u haosu, bez predsjednika od početka mjeseca kada je grupa tvrdih Republikanaca izbacila Mekartija, i stvorila ono što je sada kriza vlasti koja sprečava normalni rad Kongresa.

Savezna vlada rizikuje zatvaranje za samo nekoliko nedjelja ako Kongres ne uspije da izglasa zakone o finansiranju do 17. novembra da bi mogle da nastave da rade razne državne kancelarije i usluge.

Još hitnije predsjednik SAD, demokrata Džo Bajden je tražio od Kongresa da odobri 105 milijardi dolara za pomoć Izraelu i Ukrajini gdje se vode ratovi, i za jačanje američke granice sa Meksikom.

Usred previranja, Predstavničkim domom privremeno predsjedava Patrik Mekhenri, prvi čovek Komiteta za finansijske usluge.

Republikanska stranka u Predstavničkom domu ima veoma tanku većinu, pa svaki kandidat za novog šefa te institucije može sebi da priušti da ga ne podrže najviše četiri stranačke kolege.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније