Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Ч.Ј. [ Glas Amerike ]

17. 08. 2023. 08:53 >> 08:52

TOPE SE GLEČERI

Sve više turista posjećuje Aljasku

Očekuje se da će ovog ljeta 1,65 miliona turista posjetiti Džuno, glavni grad američke savezne države Aljaska. To je popularna destinacija za putnike sa kruzera i obično je jedna od stanica na sedmodnevnim krstarenjima zapadnom američko-kanadskom obalom.

„Prizori su spektakularni i nenadmašni, gdje god da pogledate“, kaže turistkinja Čeris Kempbel.

Dok hiljade posjetilaca, uglavnom sa kruzera, svakodnevno šetaju ulicama Džuna, lokalni trgovci im pokušavaju prodati suvenire ili ekskurzije, a najveća atrakcija je glečer Mendenhol.

„Glečer Mendenhol je veličanstven. Džuno ga siječe. To je destinacija broj jedan u našem gradu“, kaže Serena Hačinson iz lokalne turističke agencije „Džuno ture i posmatranje kitova“.

Turisti glečer obilaze helikopterima, kajacima, kanuima ili pješke, a ima ih toliko da se gradske vlasti brinu kako da ih sve prihvate i pokušavaju da prošire kapacitete u blizini.

Ali, dok turizam cvjeta, glavna atrakcija se topi zbog klimatskih promjena.

Glečer se smanjuje tolikom brzinom da se očekuje da do 2050. godine više neće biti vidljiv iz centra za posjetioce do kojeg je nekada dopirao. Od 2007. do 2021. godine njegova površina je smanjena za osam terena američkog fudbala. Promjene su vidljive na godišnjem nivou, a postavljene su i oznake na mjestima koja je glečer nekada pokrivao.

„Ako imate oči, vidite da se glečer povlači“, objašnjava Hačinson. „Tako da smo mnogo razgovarali o tome i to je jedan od brojnih razloga zbog kojih nudimo i posmatranje kitova, kao veliki dio našeg biznisa sada, kao i gradske ture. Mislim da će stvari da se promijene.“

Početkom avgusta, velike nakupine vode i otopljenog snijega probile su deo glečera Mendenhol i izazvale poplave, oštetivši obalu istoimene rijeke. Nekoliko kuća je uništeno i pale su u vodu radi erozije korita, a nivo rijeke je dostigao rekordne nivoe.

Rendžeri koriste interesovanje za Mendenhol da bi ljude edukovali o klimatskim promjenama.

Iako naučnici procjenjuju da će, ovim tempom, biti potrebno nekoliko vjekova da bi glečer u potpunosti nestao, druge lokacije koje su imale slične probleme doživjele su velike promjene.

Tokom 1990-ih godina, oko 400.000 ljudi je godišnje obilazilo Begič Bogs centar za posjetioce, južno od grada Enkoridž, kako bi vidjeli glečer Portidž. Danas se sa tog mjesta vide samo djelići glečera kada je vedro, a prošle godine centar je posjetilo tek oko 30.000 ljudi.

„To je veoma privlačno ne samo za nas, nego i za ljude širom svijeta koji dolaze da to vide“, kaže Keri Kirkpatrik, mještanka Džuna. „Veći dio toga se odnosi na glečer, a kada njega ne bude, ne znam da li će ih i dalje jednako privlačiti.“

Iako povećan broj turista donosi neophodan novac lokalnoj ekonomiji, to izaziva i tenzije među lokalnim stanovništvom jer se ne slažu svi sa svakodnevnom gužvom i galamom. Tokom turističke sezone, mnogi se sklanjaju iz Džuna.

„Počnemo da se povlačimo u neka druga područja, jer ona nisu toliko glasna“, navodi Kirkpatrik.

Zbog toga su gradske vlasti i kruzeri dogovorili da od naredne godine maksimalno pet brodova dnevno može da uđe u luku, iako kritičari kažu da to nije dovoljno jer kruzeri postaju sve veći i prevoze sve veći broj putnika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније