Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

М.М.Љ. [ Beta ]

19. 08. 2023. 08:08 >> 08:08

SAN FRANCISKO

Minibusi bez vozača poslije proširenja usluge 'robotaksija'

San Francisko je pokrenuo "autonomni šatl" manje od nedjelju dana pošto su kalifornijski regulatori odobrili proširenje "robotaksija" uprkos zabrinutosti za saobraćaj i bezbjednost.

Besplatni minibus-šatl će saobraćati svakodnevno fiksnom rutom koja se zove "Petlja" oko ostrva Trežr, na mjestu nekadašnje američke Mornaričke baze usred zaliva San Franciska. "Petlja" ima sedam stanica, povezujući stambene četvrti sa prodavnicama i društvenim centrima. Na ostrvu živi oko 2.000 ljudi.

Potpuno električno vozilo koje nema vozačko sjedište ili volan, ima "pratioca" koji može da upravlja minibusom ručnim upravljačem ako je potrebno. Okrug nudi taj prevoz kao dio pilot-programa finansiranog iz grantova za procjenu kako autonomna vozila mogu da dopune sistem javnog prevoza.

"Pratilac u vozilu doprinosi da se svi osjećaju prijatno", rekla je Tili Čang, izvršna direktorka Uprave za saobraćaj okruga San Francisko.

"Ovo je za sada samo demonstracija da vidimo kako to izgleda i kako funkcioniše šatl bez vozača na mjestu s malo saobraćaja i malom brzinom", rekla je ona.

San Francisko je jedan od sve većeg broja gradova svijeta koji testiraju bezbjednost i potencijal samovozećih vozila da bi transformisali javni prevoz.

Šatlovima upravlja Bip, kompanija sa sjedištem u Orlandu na Floridi koja je vodila slične pilot-programe u više od deset mjesta u SAD, uključujući Zoološki vrtu u Majamiju, Kliniku Mejo i Nacionalni park Jelouston.

"Ovi šatlovi su napravljeni za kratke rute, a ne da zauzmu mjesto autobuskog sistema", rekla je menadžerka projekta "Bip" Šeli Karan. "Autonomno vozilo reaguje brže od čovjeka i nudi pouzdaniju uslugu jer mu ništa 'ne skreće pažnju' ".

Tokom probne vožnje u srijedu, šatl je vozio polako i oprezno u autonomnom režimu. "Pratilac" je ručno upravljao vozilom kada se na putu ispriječio kamion, blokirajući dio puta.

"Nisam se osjećao nesigurno", rekao je Dominik Lukezi, stanovnik Ouklenda koji je bio među prvima koji su se vozili autonomnim šatlom. "Mislio sam da je nekoliko puta naglo kočio, ali inače sam se uglavnom osjećao kao da se vozim bilo kojim drugim autobusom", rekao je on.

Šatl koji može da primi do 10 putnika, saobraćaće od 9:00 do 18:00 časova svakog dana i kružiće petljom svakih 20 minuta. Grad ima dva šatla - dok jedan strujom puni baterije, drugi prevozi putnike.

Pilot-projekat autonomnog šatla pokrenut je pošto je Komisija za javna komunalna preduzeća Kalifornije izglasala da se dozvoli dvijema rivalskim "robotaksi" kompanijama, "Cruise" i "Vaimo", da nude non-stop putničke usluge u San Francisku.

Odobrenje je stiglo uprkos široko rasprostranjenim pritužbama da se taksiji bez vozača neočekivano zaustavljaju, usporavaju saobraćaj stvarajući začepljenja i ne propuštaju ni vozila hitne pomoći. Grad je u srijedu zatražio od komisije da pauzira proširenje "robotaksija".

"Cruise", podružnica "Dženeral motorsa", izvijestila je na društvenim mrežama da je jedno od njegovih robotskih vozila udarilo u gradsko vatrogasno vozilo u četvrtak uveče, a da je putnik povrijeđen i u bolnici.

Stručnjaci ne predviđaju iste probleme sa autobusima bez vozača jer se očekuje da će u doglednoj budućnosti imati vozače ili pratioce.

"Obučeni operateri će biti potrebni čak i kada povećavamo automatizaciju", rekao je Nikolas Martelaro, istraživač autonomnih vozila na Univerzitetu Karnegi Melon. "Dakle, možda nije pitanje koliko bi neko trebalo da bude zabrinut zbog gubitka posla, već kako da se obuči za ono što je potrebno".

Tehnologija autonomne vožnje mogla bi da učini autobuse bezbjednijim, ali bi zahtjev da ipak imaju vozača ili pratioca u vozilu moglo potkopati jednu od njenih prednosti: smanjenje troškova rada.

"Još moramo da tražimo tržište za njih", rekao je Art Guceti, potpredsjednik Američkog udruženja za javni prevoz. "Radimo to da bi putovanje bilo bolje, efikasnije, a ne da bismo preuzeli posao radnika", rekao je on.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније