Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Ч.Ј. [ Beta ]

23. 08. 2023. 09:27 >> 09:27

OTMICA 1973.

Pola vijeka opstaje mit o "Stokholmskom sindromu"

Otmičar Jan-Erik Olson je riječima na engleskom "Svi dole, neka zabava počne", naoružan automatskom puškom i pod dejstvom narkotika, ušao u banku u centru Stokholma 1973. godine na današnji dan, 23. avgust.

Tada počinje uzimanje talaca i kriza koje će trajati šest dana. Tako je nastao koncept poznat širom svijeta - "Stokholmski sindrom", situacija u kojoj kidnapovani ljudi razviju određenu vezanost za svog otmičara.

Brzo se širi vijest o pljački. Olson je uzeo za taoce četiri osobe zaposlene u banci - tri žene i jednog muškarca. Vojska policije je poslata na lice mjesta, a snajperisti su na nišanu imali ulaz banke.

Otmičar je koristio dva taoca kao živi štit i prijetio da će ih ubiti.

"Često sam razmišljala o toj apsurdnoj situaciji u kojoj smo se našli", prisjeća se tada 23-godišnja Kristin Enmark u svom romanu "Postala sam Stokholmski sindrom".

Po njenim riječima, kidnapovani u banci su bili prestravljeni jer su bili između dvije prijetnje smrću, na jednoj strani od policije, a na drugoj od otmičara.

Olson je imao nekoliko zahtjeva - tri miliona kruna i oslobađanje svog pomoćnika Klarka Olofsona, jednog od najopasnijih kriminalaca u zemlji.

U pokušaju smirivanja situacije, švedska vlada mu je odobrila zahtjeve. Cijela Švedska je uživo na televiziji pratila tok tog vanrednog događaja u zemlji.

"Kada je Klark Olofson stigao, preuzeo je kontrolu i vodio je pregovore sa policijom", rekao je za AFP Bertil Erikson (73), fotograf koji je pratio događaj.

Olson se odmah smirio kad je stigao Olofson, dok je Kristin Enmark rekla da je u njemu tada vidjela spasioca.

"Obećao mi je da mi se ništa neće dogoditi i odlučila sam da mu vjerujem", rekla je ona i dodala da je tada imala 23 godina i da je bila preplašena.

Kristin Enmark je nekoliko puta javno govorila i branila svoje otmičare.

"Olsonu i Olofsonu sam vjerovala u potpunosti. Nijesam se njih uopšte plašila, ništa mi nijesu uradili. Bili su veoma fini", rekla je ona drugog dana zatočeništva tokom telefonskog razgovora sa premijerom Olofom Palmeom.

"Znate šta me plaši? Da policija upadne u banku", dodala je ona.

Krajem šestog dana policija je odlučila da preduzme akciju, probila krov banke i pustila gas u prostorije. Olson se predao i taoci su oslobođeni.

U pregovaračkom timu je bio psihijatar Nils Bejerot. On je tada analizirao ponašanje otmičara i talaca, a kasnije je skovao termin "Stokholmski sindrom".

Koncept je sada sporan. "To nije psihijatrijska dijagnoza", rekao je za AFP Kristofer Ram, psihijatar i istraživač na Institutu Karolinska i autor teksta pod naslovom "Stokholmski sindrom: psihijatrijska dijagnoza ili urbani mit?".

Termin opisuje "odbrambeni mehanizam koji pomaže žrtvi" da prihvati objektivno traumatičnu situaciju, što zauzvrat smanjuje doživljeni stres, rekao je Ram.

Za profesorku političkih nauka na Univerzitetu u Stokholmu i specijalistkinju za rodna pitanja Sesiliju Ase, taj koncept krije i političku dimenziju.

"Stokholmski sindrom je koncept izmišljen" da bi se sakrio neuspjeh države da zaštiti taoce.

"Mi smo predstavljali stvarnu prijetnju za taoce", priznao je policijski inspektor Erik Ronegor godinama kasnije u knjizi koja istražuje greške policije tokom te otmice.

Po njegovim riječima, sa toliko policije koja je okružvala banku, postojao je rizik da će i taoci biti ubijeni.

U znak ogorčenosti prema vlastima, bivši taoci su odlučili da ćute tokom suđenja otmičaru.

Na psihološkom nivou, Ram smatra da se mnogi mogu poistovjetiti sa konceptom "Stokholmskog sindroma".

"Razvijanje pozitivne emocionalne veze sa nekim ko prijeti, predstavlja realnost koja postoji u nasilnim okolnostima. Razumijevanjem psihološke reakcije žrtve, olakšavamo težinu osjećaja sramote i krivice koju imaju taoci", dodao je Ram.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније