Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Tanjug [ M.V. ]

16. 03. 2024. 16:15 >> 16:15
2
Čitaj mi:

MELONI PORUČILA

Od otmice Alda Mora 46 godina: Italija pamti žrtve

Italijanska premijerka Đorđa Meloni izjavila je danas, na obilježavanju 46. godišnjice od kada je ekstremna ljevičarska organizacija „Crvene brigade” otela lidera demohrišćana i bivšeg italijanskog premijera Alda Mora i ubila pet policajaca koji su bili u njegovoj pratnji, da Italija mora da pamti i poštuje žrtve kako se ti zločini ne bi nikada ponovili.

Meloni je rekla da se Italija danas sjeća njih i svih žrtava tog dramatičnog perioda italijanske istorije da se te, kako je navela, mračne godine nikada ne vrate, prenjela je ANSA. Pripadnici „Crvenih brigada” oteli su premijera Mora u Ulici Fani u Rimu 16. marta 1978. godine i ubili su ga 54 dana kasnije, 9. maja. Moro je 16. marta 1978. godine krenuo u parlament da bi formirao novu vladu, prvi put zasnovanu na sporazumu demohrišćana i sve jačih komunista, ali su ga u tome spriječili pripadnici „Crvenih brigada" koji su ga oteli.

Ta organizacija je preuzela odgovornost za otmicu dan kasnije.

„Crvene brigade” su nakon otmice u više navrata slale svoje zahtjeve vladi, ucjenjujući je Morovim životom. Vladajući demohrišćani su, međutim, uporno odbijali pregovore. Moro je pronađen mrtav u automobilu u rimskoj ulici Kaitani, koja je, simbolično, na pola puta između štaba demohrišćana i komunista.

Prospero Galinari, koji je sa 11 metaka ubio Mora, kasnije je uhapšen i osuđen. U jednom stanu u Milanu, koji je bio baza „Crvenih brigada” u vrijeme otmice, slučajno je 1990. godine nađeno sklonište u kojem je bilo 400 fotokopija pisama za koje je utvrđeno da ih je pisao Moro tokom zatočeništva, prenosi Tanjug.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније