Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ A.B. ]

13. 09. 2023. 16:32 >> 16:39

LIDER SJEVERNE KOREJE

Kim Džong Un: Ruski narod će pobijediti u kažnjavanju zla

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un rekao je danas predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu da je uvjeren da će ruske snage odnijeti veliku pobjedu nad svojim neprijateljima.

"Uvjereni smo da će ruska vojska i narod sigurno odnijeti veliku pobjedu u svetoj borbi za kažnjavanje zla”, rekao je Kim.

Kim je ponudio Putinu „punu i bezuslovnu podršku” u „svetoj borbi” za odbranu svojih bezbjednosnih interesa, očigledno misleći na rat u Ukrajini, i rekao da će Pjongjang uvijek biti uz Moskvu na „antiimperijalističkom” frontu.

Kim je ocijenio odnose Sjeverne Koreje sa Rusijom „glavnim prioritetom”.

On je rekao da je sa Putinom u Vostočnom u ruskoj Amurskoj oblasti razgovarao o taktičkoj i strateškoj saradnji, situaciji na Korejskom poluostrvu i situaciji u Evropi.

Kim je na zvaničnoj večeri rekao da je tokom razgovora sa Putinom postigao saglasnost o daljem jačanju strateške i taktičke saradnje, kao i o zajedničkoj borbi za zaštitu suverenog prava na bezbjednost i stvaranju garancija za trajni mir.

Izrazio je uvjerenje da će susret sa Putinom doprineti da se prijateljski rusko-korejski odnosi transformišu u, kako je naveo, „neraskidive odnose strateške saradnje”, prenijele su RIA Novosti.

Putin je rekao da je Kimova posjeta protekla u prijateljskoj atmosferi.

Na pitanje da li će Rusija pomoći Sjevernoj Koreji da izgradi satelite, Putin je, kako ga citiraju ruski državni mediji, rekao da su „zato i došli”.

On je dodao da Kim pokazuje veliko interesovanje za raketnu tehnologiju i ukazao da Sjeverna Koreja pokušava da razvije svemirski program.

Na pitanje o vojnoj saradnji, Putin je rekao „razgovaraćemo o svim pitanjima bez žurbe".

"Ima vremena", kazao je on.

Putin i Kim nisu razgovarali o nukleranom ratu tokom susreta. Sastanak su započeli na kosmodromu Vostočni, najvažnijem domaćem centru za lansiranje u Rusiji, obilaskom postrojenja za lansiranje svemirskih raketa Sojuz-2, tokom kog je Kim zasuo ruskog svemirskog zvaničnika pitanjima o raketama.

Odluka da se sastanu na kosmodromu sugeriše da Kim traži rusku tehničku pomoć za sopstvene napore da razvije vojne izviđačke satelite, koje je opisao kao ključne za povećavanje prijetnje svojim nuklearnim raketama.

Posljednjih mjeseci Sjeverna Koreja više puta je, bez uspjeha, pokušala da lansira u orbitu prvi vojni špijunski satelit.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније