Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Ч.Ј. [ RSE/Mina ]

04. 10. 2023. 22:27 >> 22:27

JERMENIJA

Pašinjan će prisustvovati pregovorima uprkos navodima da je Alijev odbio učešće

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan planira da prisustvuje pregovorima Evropske unije (EU) zakazanim za sjutra u Granadi u Španiji, uprkos izvještajima da je azerbajdžanski predsjednik Ilham Alijev odlučio da ne učestvuje.

Na sastanku se očekuje rasprava o mirovnom sporazumu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Pašinijan je kazao da je jermenska strana vrlo konstruktivna i optimistična oko potpisivanja mirovnog sporazuma sa Azerbejdžanom.

On je dodao da je, takođe, spreman da podnese ostavku ako bi to pomoglo normalizaciji situacije.

"Mislili smo da postoji prilika da potpišemo značajan dokument i zapravo do jutros smo tu priliku vrlo visoko cijenili", rekao je Pašinjan.

On je budući mirovni sporazum nazvao "dokumentom prekretnice", koji je jermenska opozicija "pokušala predstaviti kao destruktivnu".

Pašinijan je naveo da će jermenska delegacija u Granadi predstaviti njihova gledišta.

"Naravno da nam je žao što do sastanka neće doći, ali se nadamo da će konceptualni dokument koji je na stolu biti potpisan u pogodno vrijeme", rekao je Pašinjan.

Njegova izjava dolazi usred izvještaja azerbejdžanskih medija u kojima se navodi da je Alijev odbio da učestvuje na sastanku pet strana, EU, Azerbajdžana, Jermenije, Njemačke i Francuske.

Iz kabineta Alijeva nema potvrde o tim izvještajima.

U izvještajima se navodi da je Baku predložio da i Turska učestvuje u razgovorima, ali su Njemačka i Francuska odbile taj predlog.

Navodi se da Baku neće razgovarati o regionalnim problemima sa zemljama koje se nalaze daleko od Južnog Kavkaza, ali bi mogao učestvovati u pregovorima između EU, Azerbajdžana i Jermenije.

Razgovori u Granadi zakazani su nakon što su se de fakto jermenske separatističke vlasti Nagorno-Karabaha predale prošlog mjeseca tokom azerbejdžanske vojne ofanzive.

Od tada je skoro cjelokupno stanovništvo te teritorije pobjeglo u Jermeniju.

Nakon jednodnevne azerbejdžanske ofanzive jermenski separatisti, koji su kontrolisali region tri decenije, pristali su da se razoružaju i raspuste svoju vladu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније