Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Ч.Ј. [ Beta ]

19. 10. 2023. 17:26 >> 17:25

UBIO 77 LjUDI

Norveški masovni ubica Brejvik tužio državu zbog uslova u zatvoru

Norveški neonacista Anders Bering Brejvik (44) koji je ubio 77 ljudi 2011. godine, tužio je državu zbog uslova u zatvoru.

Brejvik izdržava kaznu od 21 godine zatvora, koja može da bude produžena.

U samici 11 godina, izolovan od ostalih zatvorenika, Brejvik smatra da to predstavlja kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima, prenio je njegov advokat.

Sud u Oslu je objavio će u tom postupku Brevjik biti saslušan, a suđenje će trajati od 8. do 12. januara.

Brejvik je 22. jula 2011, prerušen u policajca, više od sata pucao na učesnike ljetnjeg kampa Radničke omladine na ostrvu Utoja i ubio 69, većinom tinejdžera.

Prethodno je bombom ubio osam osoba u blizini sjedišta Vlade u Oslu.

Brejvik, koji je optužio svoje žrtve za promovisanje multikulturalizma, nalazi se u zatvoru Ringerike na obali jezera Tirifjorden gdje je ostrvo Utoja.

Brejvik je 2016. već tužio norvešku državu zbog uslova u zatvoru, ali je tužba odbačena, a Evropski sud za ljudska prava je u junu 2018. njegovu žalbu proglasio neprihvatljivom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније