Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ Mina ]

05. 11. 2023. 18:13 >> 18:13
1

INFLACIJA POPUŠTA

Svjetske berze snažno porasle

Na svjetskim berzama cijene dionica prošle sedmice su snažno porasle jer ulagači vjeruju da su američka i druge centralne banke u svijetu završile ciklus povećanja kamata, s obzirom na to da inflacija postupno popušta.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice porastao 5,1 odsto, na 34.061 bod, dok je S&P 500 skočio 5,9 odsto, na 4.358 bodova, a Nasdaq indeks 6,6 odsto, na 13.478 bodova.

Snažan skok indeksa zahvaljuje se uvjerenju ulagača da je ciklus povećanja kamata američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed) završen, prenosi Hina.

U srijedu su čelnici Feda na redovnoj sjednici odlučili da kamate ostaju nepromijenjene, u rasponu od 5,25 do 5,5 odsto.

To je bila druga sjednica zaredom kako je Fed kamate ostavio nepromijenjene, nakon što ih je zbog visoke inflacije povećao na 11 prethodnih sjednica.

Premda je na konferenciji za medije predsjednik Feda Jerome Powell ostavio otvoren prostor za još jedno povećanja kamata, većina analitičara smatra da se to neće dogoditi.

Tim više, kažu, što je Powell kazao i kako je rast prinosa na državne obveznice imao uticaj na privredu. Naime, prema kamatama na obveznice određuje se niz kamata na kredite za građane i kompanije.

„Powellovi komentari u srijedu bili su upravo ono što su ulagači željeli čuti", kazao je potpredsjednik u firmi Ameriprise Financial, Justin Burgin.

Podršku tržištu pružaju i poslovni rezultati kompanija, premda su mnoge firme smanjile procjene poslovanja u tekućem, četvrtom kvartalu.

Dosad je više od 400 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo poslovne izvještaje za treće tromjesečje, pri čemu je njih 81 odsto ostvarilo veću dobit nego što su analitičari očekivali.

Stoga se sada procjenjuje da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju porasle 5,7 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, dok se na početku oktobra očekivao rast od 1,6 odsto.

Međutim, nakon izvještaja kompanija, smanjene su procjene njihovih zarada u četvrtom tromjesečju. Početkom oktobra analitičari u anketi Reutersa očekivali su rast zarada u tekućem kvartalu 11 odsto na godišnjem nivou, dok sada očekuju rast od 7,2 odsto.

„Premda su procjene smanjene, analitičari ipak očekuju značajan rast zarada u posljednjem kvartalu ove godine", kazao je Burgin.

I na evropskim berzama cijene dionica prošle sedmice su porasle jer se ulagači nadaju da ni Evropska centralna banka (ECB) više neće povećavati kamate, s obzirom na to da inflacija u eurozoni postupno popušta.

Londonski FTSE indeks porastao je prošle sedmice 1,7 odsto, na 7.417 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 3,4 odsto, na 15.189 bodova, a pariski CAC 3,7 odsto, na 7.047 bodova.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније